Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voľba nového generálneho prokurátora bude inak ako sme zvyknutí
Zdielať na

Voľba nového generálneho prokurátora bude inak ako sme zvyknutí

BRATISLAVA / Voľba nového generálneho prokurátora inak. Žiadna dohoda na kandidátovi za zatvorenými dverami. Povedala to Veronika Remišová v diskusnej relácii TA3.

Za dôležité považuje verejné vypočutie kandidátov, ktoré by mala vysielať verejnoprávna televízia. Koalícia sa zhodla na tom, že o túto funkciu sa bude môcť uchádzať aj neprokurátor.

A tak v hre zostáva i Daniel Lipšic. Zmenu legislatívy predložia do parlamentu cez poslanecký návrh. "Chceme, aby to bolo otvorené, čo najširšiemu okruhu kandidátov. My to vôbec nebudeme skrývať. Doteraz to bolo tak, že členovia vládnej koalície sa dohodli niekde za zatvorenými dverami na nejakom kandidátovi, ktorého potom parlament už len poslušne odhlasoval. V tomto prípade to tak vôbec nebude," vraví Veronika Remišová. 

"Presadzujem názor, že generálnym prokurátorom by mal byť špičkový prokurátor, ktorý si prešiel intenzívnym prokurátorským životom a ovláda celý chod. Ak prídu so zmenou zákona, tak to bude LEX Lipšic, jednoducho účelová novela zákona," uviedol Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy