Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Malí živnostníci a trhovníci prosia o pomoc. Ministrovi hospodárstva poslali list
Zdielať na

Malí živnostníci a trhovníci prosia o pomoc. Ministrovi hospodárstva poslali list

BRATISLAVA / Malí živnostníci, ktorí predávajú na jarmokoch a trhoviskách, sú pre pandémiu koronavírusu na kolenách a otvorene hovoria o tom, že im hrozí krach. Keďže mestá a obce rušia plánované akcie, nebudú mať, kde predávať. Ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi poslali otvorený list, v ktorom ho prosia o pomoc.

Ak stánky zostanú celú sezónu zatvorené pre mnohých to bude likvidačné. Sú to malí živnostníci, kamenné obchody nemajú, žijú len zo sezónneho predaja. "Najhlavnejšia sezóna je od marca do septembra," hovorí predajca Igor Svrček. 

"Posledné, čo máme sú vianočné trhy v Inchebe v Bratislave, musíme si ušetriť na tovar a na živobytie, v marci mala byť prvá výstava," vraví predajkyňa Dana Moravská. 

Pandémia koronavírusu však zatvorila aj výstaviská. Jarmoky a trhoviská otvoria vo štvrtej fáze uvoľňovania opatrení, malí živnostníci však aj napriek tomu nebudú mať kde predávať. "Sú rušené akcie májové, júlové, augustové dokonca aj septembrové," vysvetľuje Svrček. 

Trhovníci apelujú na samosprávy aby jarmoky nerušili. "Platíme nájmy aj mestám aj z tohto dôvodu by mali porozmýšľať nad tým či je dobré toto rušiť," pridáva sa predajkyňa Daniela Barčáková. "Môžeme si myslieť, že to je zo strachu, ale skôr mám pocit, že si to zjednodušili, ale načo si budú robiť starosti, ale nikto nemyslí na nás," myslí si predajca Miroslav Bellan. 

Rajecké Teplice tiež zrušili množstvo letných akcií, na jeseň by ale chceli jarmoky zorganizovať. "Straty máme neskutočné, leasingy, úvery, nevieme prečo by sme my nemohli pokračovať," dodáva predajkyňa Katarína Sokolovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy