Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
S ktorou krajinou sa chcú kamarátiť poslanci? Aj túto otázku si kladú v parlamente
Zdielať na

S ktorou krajinou sa chcú kamarátiť poslanci? Aj túto otázku si kladú v parlamente

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak by ste boli poslancom, ktorú krajinu by ste vybrali za priateľa? Nuž aj takúto takmer školskú otázku si musia klásť naši zákonodarcovia. Popri stálych parlamentných delegáciách, napríklad pri Rade Európy, či NATO, poslanci vedú skupiny priateľstva s mnohými štátmi. Zatiaľ čo poslanec Smeru chce byť priateľ aj so Severnou Kóreou, šéf ĽSNS inklinuje k arabským krajinám.

Marián Kotleba žiada, aby sa stal predsedom skupiny priateľstva s arabskými krajinami. Podľa písomného stanoviska strany chce rozvíjať svoje výborné kontakty a šíriť dobré meno Slovenskej republiky v Sýrii, Libanone a ďalších krajinách Stredného východu.

"Fíha....To sú tie životné paradoxy, že?," vraví poslankyňa Jana Žitňanská. "Keď si spomenieme na pamätné video poslanca Mazureka pred hlavnou stanicou v Bratislave, kde sa vyslovuje o telesnom obcovaní s Aláhom, tak hovorím si, že by to mohol na úvod stretnutia s partnermi svojim partnerom z arabských krajín predviesť," spomenul poslanec Peter Osuský. 

"S Amerikou sme asi nechceli, aby bol. Čaro okamihu, takto to nazvime," uviedol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Koaliční poslanci sa rozhodli odstrihnúť Ľuboša Blahu od zahraničnej politiky. Ako náplasť má dostať aspoň vedenie skupín priateľstva s krajinami s režimom jemu sympatickým.

Blaha sa snažil obhájiť post v parlamentnej delegácii pri Rade Európy. Pre jeho postoje a animozitu koaličných poslancov, nepochodil ani tam, ani v iných delegáciach. Avšak ašpriuje na lídra skupiny priateľov s krajinami Latinskej Ameriky, ale aj Kambodže, Bangladéša, Vietnamu, Laosu, či Kórejskej ľudovodemokratickej republiky.

"Nemám rád oligarchické režimy, napríklad ako je režim v Spojených štátoch amerických, kde máte dve strany, ktoré vlastnia milionári a vždy tam vládne pravica. Tak takéto režimy nemám rád a budem ich vždy kritizovať. A potom máte režimy, ktoré ďaleko viacej pomáhajú sociálnym právam svojich občanov," vysvetľuje poslanec Ľuboš Blaha. 

"Áno tam by sme ho určite zvolili za predsedu, tam by sa cítil veľmi dobre, komfortne a mohol by tam už ostať a nevrátiť sa," reagoval Boris Kollár. Všetko nakoniec môže byť ešte inak. Tak ako koaliční poslanci mali s oboma problém pri voľbe predsedov parlamentných výborov, majú mať problém aj teraz.

"Viacmenej sa jedná z ich pohľadu o také mená, nazvime to toxické," dodal Kollár. O tom, kto napokon povedie skupiny priateľstva s jednotlivými krajinami, ale aj stále parlamentné delegácie, rozhodnú poslanci zrejme začiatkom budúceho týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy