Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stopnú Slovensku eurofondy? Kvôli pandémii hrozí, že sa európsky rozpočet nestihne pripraviť
Zdielať na

Stopnú Slovensku eurofondy? Kvôli pandémii hrozí, že sa európsky rozpočet nestihne pripraviť

SLOVENSKO/EÚ / Na obnovu ekonomiky v Európskej únii budú potrebné dva bilióny EUR! Alebo ak chcete - dva milióny miliónov. Finálnu podobu tohto astronomického čísla v týchto dňoch rieši Európsky parlament. Reálne však hrozí, že kvôli koronakríze nestihne prejsť schvaľovacím procesom. A to by znamenalo zastavenie financovania cez eurofondy pre mnohé krajiny, vrátane Slovenska.

Podľa europoslancov kvôli pandémii reálne hrozí, že európsky rozpočet na najbližších sedem rokov sa nestihne pripraviť, a to by znamenalo pozastavenie čerpania eurofondov. “Navrhujeme, aby bol dvojnásobný oproti pôvodnému plánu. V prípade, že by nebol prijatý, európska obnova by bola vážne ohrozená,” skonštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP). 

Mnohé programy Európskej únie, napríklad na vyrovnávanie regionálnych rozdielov, z ktorého veľkú časť čerpá aj Slovensko, by sa museli prerušiť. A pozastavený by musel byť aj program Erasmus. “Sú tie krajiny rozdelené, zjednodušene povedané, severné krídlo a južné krídlo. To južné má väčšie problémy, aj ekonomické, aj rozpočtové. Má väčšie dlhy a teraz žiada viac peňazí,” priblížil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR). 

Severné krajiny Európskej únie nechcú posielať tým južným, menej zodpovedným toľko, koľko by chceli. Na čom sa však viac menej zhodli, je spôsob čerpania. Eurofondy by mali byť naviazané na dodržiavanie zásad právneho štátu. “Si nemôžeme ďalej dovoliť, aby európski daňoví poplatníci, a vrátane slovenských, cez eurofondy a cez európsky rozpočet de facto dotovali nedemokratické režimy a oligarchov, ktorých podporujú,” upozornil europoslanec Michal Šimečka (PS/RE)

Najdôležitejší rozpočet na najbližších sedem rokov, od ktorého bude záležať nasmerovanie európskych politík, sa má navyše zosúladiť s európskym ekologickým dohovorom. “Viacročný rozpočet musí zabezpečiť transformáciu Európy na zelenú, udržateľnú ekonomiku, ktorá dá pracovné miesta ľuďom naprieč celou Európou, a tak podporí transformáciu Európy pre 21. storočie,” uviedol europoslanec Martin Hojsík (PS/RE). 

“Treba si uvedomiť, že kríza s koronavírusom vznikla kvôli tomu, že naše postupy, naša ekonomika bola postavená na neudržateľných základoch. Okrem tej koronakrízy nám hrozia omnoho väčšie krízy, ako je klimatická kríza, kríza straty pestrosti života, ktoré momentálne vôbec neriešime,” dodal europoslanec Michal Wiezik (Spolu/EPP). 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy