Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obrovská radosť osadníkov zo Žehry. Po 37. dňoch im zrušili karanténu
Zdielať na

Obrovská radosť osadníkov zo Žehry. Po 37. dňoch im zrušili karanténu

ŽEHRA / Práve okres Spišská Nová Ves však počas víkendu o niečo zhorší oficiálne štatistiky. V izolovanej časti obce Žehra zistili desať ďalších ľudí s koronavírusom. Presťahovali ich do miestneho karanténneho centra a zvyšok oblasti otvorili. Len pred chvíľou sa tak skončila uzávera hlavnej cesty medzi Spišskými Vlachmi a Spišským Podhradím.

Z tretieho sektora pribudli do karanténneho mestečka ďalší obyvatelia. Vojenskí zdravotníci po stredajšom testovaní objavili ďalších pozitívnych. "Sme včera v noci dostali výsledky. Desiatich pozitívnych sme zaznamenali v tomto sektore," uviedol europoslanec Peter Pollák.

Rukami vojenských zdravotníkov prešlo 698 obyvateľov sídliska Žehrianskej osady. Podľa Petra Polláka sa nechal otestovať každý jeden obyvateľ. Od rána nových pozitívnych aj ich najbližších sťahujú do karanténneho mestečka.

Otvorenie osady poteší aj vodičov. Kým počas karantény museli využívať obchádzku cez obec Žehra, teraz už môžu jazidiť po hlavnom ťahu medzi Spišskými Vlahmi a Spišským Podhradím. Ušetria tak zopár kilometrov. Karanténné mestečko oproti osade však zostáva uzatvorené aj na´dalej. Kým sa z koronavírusu nevyliečia. Čaká ich niekoľko kontrolných testovaní.

Od 9. apríla boli miestni v prísnej karanténe. Až do dnešného popoludnia.
Testovací tím pretestoval od pondelka všetky tri časti osady. Otestovali každého obyvateľa. Celkovo pribudlo 16 pozitívnych. V prvej časti 6 a v tretej 10. Tí skončili v karanténnom mestečku 

 "Som unavená, lebo naozaj bolo to náročné. Do posledných chvíľ sme overovali výsledky. A naozaj je to tak," uviedla regionálna hygienička Renáta Hudáková.

"Otvárame sektor 3. Celá osada, Celá Žehra bude dnes otvorená. Za seba môžem povedať, že toto bola najnáročnejšia pracovná úloha v mojom živote," povedal europoslanec Peter Pollák. Krízový štáb za týždeň dokázal navrhnúť systém, vytvoriť karanténne mestečko a zorganizovať aj uskutočniť celoplošné pretestovanie obyvateľov. Jeho členovia pracovali od skorého ráno do neskorej noci. Aby mohli obyvateľov osady potešiť


"Boli sme vonku, boli sme dnu. To bolo ťažké pre nás. Veľmi to bolo ťažké. Sme radi, že bude otvorené, že si môžeme chodiť do obchodov," hovoria obyvatelia osady. Teraz si už môžu vydýchnuť policajti aj vojaci. Tých sa pri všetkých osadách na Spiši vystriedali postupne tisícky.

"Je nesmierne dôležité, aby všetci obyvatelia našej vlasti vnímali, že zdanlivou zvýšenou starostlivosťou o minoritnú časť obyvateľstva bolo postarané o zdravie všetkých nás. Reálne sme bojovali proti šíreniu koronavírusu.Za všetko spomeniem testovanie, dodávky vody, monitoring, zdravotnícku starostlivosť, zmiešaané policajno-vojenské hliadky na hraniciach i v uliciach," hovorca ozbrojených síl Mário Pažický.


Starosta Marián Kandráč neskrýval nadšenie: "Sme to zvládli. A chcem sa poďakovať aj rómom. Źe sme spoluprácu mali s nimi."

Jediné, čo ešte v Žehre ostáva zatvorené je toto karanténne mestečko. tam je ubytovaných približne 100 ľudí. miestni sa k nim priblížiť nemôžu.

​Včera postupne začali s otváraním osady. Nakoniec sa dnes miestny krízový štáb rozhodol otvoriť aj tretí sektor



Súvisiace články

Najčítanejšie správy