Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Studený front vyčaril úsmev na tvárach poľnohospodárov. Takéto počasie nás čaká cez týždeň
Zdielať na

Studený front vyčaril úsmev na tvárach poľnohospodárov. Takéto počasie nás čaká cez týždeň

SLOVENSKO / Prosby poľnohospodárov a farmárov na Slovensku boli zrejme vyslyšané. Dlhotrvajúce sucho zachraňuje v hodine dvanástej dážď. Podľa kalendára prichádzajú "traja zmrznutí" - Pankrác, Servác a Bonifác. Meteorológovia potvrdzujú, že na väčšine územia sa má prudko ochladiť a prídu výdatné dažde.

V pondelok bolo ešte sucho a príjemné letné počasie, teploty vystúpili aj nad 25 stupňov. No to strieda prudký prepad teplôt nadol miestami aj o 12 a viac stupňov. V noci z pondelka na utorok prešiel cez Slovensko studený front zo západu so silným vetriskom a zrážkami. "Lokálne prinesie pokles teplôt aj o vyše 15 stupňov," priblížil hydrológ Michal Hazlinger. 

Prudké ochladenie mnohých asi nepoteší, ale nie je to nič výnimočné, keďže tzv. traja zmrznutí - Pankrác, Servác a Bonifác prinášajú studený arktický vzduch každoročne.

Tentoraz až takí zmrznutí nebudú, lebo teploty pod nulu sa dostanú len ojedinele na severe, a druhou dobrou správou sú vytúžené zrážky. "Geograficky to vyzerá tak, že s výnimkou severu sme všade hlboko pod normálom, najmä v nížinách, kde prichádzajú aj vysoké teploty," zhodnotil Hazlinger. 

Najkritickejšie je to na Záhorí, v južnej časti stredného a časti východného Slovenska. Ešte horšie je to s deficitom pôdnej vlahy. "Vo všetkých nížinách sme hlboko pod normálom, niekde aj vo vyššie položených oblastiach," skonštatoval Hazlinger. 

Podľa všetkého traja zmrznutí budú mokrí a prichádzajú takpovediac v hodine dvanástej. "V mnohých oblastiach prichádza dážď hodinu po 12-tej, ale vďaka za každú kvapku," poznamenal Hazlinger. 

Ďalšie zrážky ešte prídu v stredu, niečo aj vo štvrtok a v piatok. V priemere by to mohlo byť okolo 10-15 mm, ale lokálne sa to môže veľmi líšiť. "Niekde 1 mm za týždeň, inde až 20-30, niekde dokonca 50 za 5 dní," upresnil Hazlinger. 

Tento dážď bude isto požehnaním, no chýbajúcu niekoľkomesačnú vlahu sotva vykryje. "Muselo by pršať týždeň vkuse, aby sme sa dostali do normálu," vysvetlil Hazlinger. 

​Traja zamrznutí sa prehnali Oravou. V najchladnejšej slovenskej obci sme našli dokonca májové cencúle a rozkvitnuté stromy pod jemnou prikrývkou snehu. Viac už Eliška Prečová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy