Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko sa v testovaní na SARS-CoV-2 neumiestnilo najlepšie. Toto ukazujú najnovšie dáta
Zdielať na

Slovensko sa v testovaní na SARS-CoV-2 neumiestnilo najlepšie. Toto ukazujú najnovšie dáta

Nákazu SARS-CoV-2 už vo svete diagnostikovali štyrom miliónom ľudí:

BRATISLAVA / Slovensko sa v počte vykonaných testov v prepočte na milión obyvateľov na prítomnosť choroby Covid-19 nachádza na 17. mieste v Európskej únii (EÚ). Na porovnanie, predbehli nás napríklad aj porovnateľné krajiny ako Írsko, Dánsko či krajiny Pobaltia. Hneď pred Slovenskom sa umiestnila Česká republika, v tesnom závese za Slovenskom zaostávajú Fíni, Francúzi či Švédi. Celosvetovo sa v rovnakom porovnaní Slovensko umiestnilo na 45. mieste. 

Ukazujú to dáta webu nakit.cz, ktorý vznikol v rámci vládneho programu digitalizácie Digitálne Česko a jeho zmyslom je poskytovať porovnanie hlavných indikátorov v ČR s ostatnými krajinami. 

​Z pohľadu Slovenska ale vychádza pozitívne počet úmrtí na milión obyvateľov v EÚ. Tu má Slovensko z pohľadu najmenej obetí so svojimi piatimi úmrtiami na milión obyvateľov prvenstvo v EÚ. V prípade absolútnych čísiel v počte obetí je v EÚ pred Slovenskom (26) Lotyšsko (18), Cyprus (15) a Malta (5). 

Celosvetovo je v počte úmrtí / mil. obyvateľov Slovensko v rebríčku 86. Na porovnanie, Česká republika je na 47. mieste. 

V podobnom duchu sa nesie aj porovnanie v prípade počtu prípadov nákazy v prepočte na milión obyvateľov. Tam Slovensko obsadilo v EÚ druhú najlepšiu priečku s 267 nakazenými na milión obyvateľov. Predbehli nás len Gréci s číslom 260. Keď berieme do úvahy celkový počet prípadov, Slovensko (1 457) v EÚ predbehlo Slovinsko (1 454), Litva (1 444), Lotyšsko (939), Cyprus (892) a Malta (490). 

V počte prípadov na milión obyvateľov sa Slovensko v celosvetovom meradle umiestnilo na 83. mieste. Na porovnanie, Česká republika je na 58. mieste. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy