Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Môže ovplyvniť koronavírus alergia či astma? Odborníci odpovedajú na otázky
Zdielať na

Môže ovplyvniť koronavírus alergia či astma? Odborníci odpovedajú na otázky

BRATISLAVA / Bojujeme s pandémiou koronavírusu a pritom zabúdame na ostatné choroby. Sú nimi napríklad aj astma a alergia. Práve alergiu považujú odborníci aj pandémiou modernej doby. Kým dnes ju má zhruba každý desiaty Slovák, už o pár rokov to bude veľmi pravdepodobne až polovica populácie.

O alergií najviac vedia ľudia alergickí na pele zo stromov čoskoro však do hry vstúpia aj pele tráv. Alergikov trápia otázky spojené s koronavírusom, opýtali sme sa na názor odborníkov.

Alergici a astmatici sú rizikovou skupinou pre vírusy nádchy, ale i chrípky. Môžu aj jednoduchšie dostať koronavírus?

"Z pohľadu získania Covid-19 nie sú až takí rizikoví, zaujímave je, že v štúdiach sa ukazuje, že zastúpenie alergikov a astmatikov je veľmi nízke. Oveľa nižšie ako pri iných klasických respiračných ochoreniach. Čiže, alergik je náchylnejší na vírusové ochorenia vo všeobecnosti, najmä na ich ťažký briebeh. Ale v prípade Covid-19, vo všeobecnosti sa správa inak a čudne ako iné respiračné vírusové ochorenia. Alergici sa nejavia byť rizikoví z tohto pohľadu je veľmi dôležité aby alergik pokračoval vo svojom užívaní dlhodobej liečby vrátane alergénovej imunoterapie, ktoré držia pod kontrolou alergický zápaľ. Tým v podstate znižuje riziko jednotlivých infekčných ochorení," povedal doktor Miloš Jeseňák.

Dajú sa príznaky alergie a astmy pomýliť s Covid-19?

"Ako vieme, Covid-19 má prejavy na dýchacích cestách, spojené s teplotou. Zatiaľ čo astma je ochorenie, ktoré sa prejavuje chronicky na respiračnom systéme. Buď sezónne alebo celoročne. Čiže to je ten rozdiel obrovský," uviedol doktor Peter Pružinec.

Pomáha rúško alergikom a astmatikom v tejto peľovej sezóne?

"Pre astmatika je mokrá handra na ústach zbytočná. Nepomôžu nijako," dodal Pružinec.

Kým v súčasnosti nás zamestnáva pandémia koronavírusu, málokto si podľa lekárov uvedomuje, že pandémiu alergie a astmy tu máme ddlhodobo a neustále sa zhoršuje. "V súčasnosti pociťuje alergiu jeden z troch ľudí ale určite o pár rokov to bude polovica svetovej populácie. Čoraz častejšie sa stretávame s alergikmi v predškolskom veku," skonštatoval Jeseňák.

Problémom je, že hoci máme na Slovensku zhruba 800 tisic alergikov, ďalší ľudia sa však nikdy neliečili a neboli s ich problémami u lekára. "Podľa zahraničných a niektorých autorov je to približne 45% pacientov." povedal profesor Róbert Babeľa.

Odborníci pritom vyrátali, že Slovensko tieto choroby stoja zhruba 787 miliónov eur. "Tie náklady na pacienta sa pohybujú medzi 450 až 2100 eur,"  informoval Babeľa.

Neliečená alergia je však priamo spojéná aj s astmou, teda už vážnym chronickým ochorením. "Aj keď je sezónny alergik, on má výrazné ťažkosti povedzme, že v niektorej sezóne daného alergénu. Aj keď ustupujú ťažkosti, v dýchacích cestách alergika alebo astmatika pretrváva zápaľ," opísal priebeh Jeseňák.


To, že na dezinfekciu je dobrá pálenka, vedeli aj Rákoczyho vojaci. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy