Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pomoc s nájmami visí vo vzduchu. Kým sa Sulík s Matovičom nevedia dohodnúť, ostatné krajiny sú vpred
Zdielať na

Pomoc s nájmami visí vo vzduchu. Kým sa Sulík s Matovičom nevedia dohodnúť, ostatné krajiny sú vpred

SLOVENSKO / Kým v okolitých krajinách tamojšie vlády kompenzujú výpadky prenajímateľov a nájomcov, tí na Slovensku sú úplne na okraji záujmu. Už niekoľkokrát sa pokúšali na svoju situáciu upozorniť, dokonca prišli aj osobne na vládu, no nič sa nevyriešilo. Napríklad v takom Česku už schválili pomoc, že štát zaplatí zatvoreným obchodom polovicu z nájmu.

Aj keď sa jednotlivé obchody a prevádzky pootvárali, podľa iniciatívy prenajímateľov obchodných priestorov bude trvať celé mesiace, kým splatia svoje dlhy. A mnohým sa to ani nepodarí."Veľkou chybou je, že podnikatelia na Slovensku nevedia, čo ich čaká. Je extrémne zložité sa dostať či už k úverom, k štátnej pomoci na udržanie zamestnanosti a takisto nevedia ako sa budú riešiť otázky nájmov.” uviedol Tomáš Hegeduš z CBRE.

Slovenská vláda pritom niekoľkokrát sľubovala, že problém s nájmami bude riešiť. Hovoril o tom najmä Richard Sulík. Narazil však na Igora Matoviča, ktorý nevidí dôvod, aby sa platilo nájomné za zatvorené prevádzky, keďže prenajímatelia dostali možnosť odkladu splátok. "Ja to teda už vyše mesiaca na toto vplývam, snažím sa to presadiť, aby to bolo, nevidím žiaden rozumný argument, prečo by sme obchodníkom nemali výrazne pomôcť s ich nájmami, keď sme im raz zavreli predajne." povedal Sulík.

S nepreplácaním nájomného však podľa iniciatívy budeme zrejme unikát v našich končinách. Riešia to okolité krajiny, napríklad v Česku za apríl až jún zaplatí štát polovicu nájomného, ak prenajímateľ odpustí 30%, na nájomcovi zostane zvyšných 20. "Napríklad v Rakúsku už pred mesiacom a pol, keď si podnikateľ zažiadal o dotáciu, stačilo ísť veľmi jednoducho na web a druhý deň mal peniaze na účte," dodal Hegeduš.

Spoluzakladateľ Pantarhei László Bödök tvrdí, že "Rezervy sa rýchlo vyčerpávajú a približne miliónová réžia každý mesiac beží vo firme.”

Podľa členov klubu najväčších zamestnávateľov na Slovensku, aj keď svojim nájomcom znižujú nájmy, aby neskrachovali, nie je možné nechať všetko na ich pleciach. "To nie sú len nájomcovia vo veľkých obchodných centrách, sú to nájomcovia malé, stredné, podniky v priemyselných areáloch. Sú to nájomcovia v rôznych administratívnych budovách, takže týmto vláda musí vyjsť v ústrety a mala by vyjsť v ústrety,"  uviedol predseda klubu 500 Tibor Gregor.

​Podnikatelia hrozia štátu žalobami. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy