Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Napriek výraznému poklesu cien bravčového zaň platíme stále pridraho. Riešením má byť potravinové vlastenectvo
Zdielať na

Napriek výraznému poklesu cien bravčového zaň platíme stále pridraho. Riešením má byť potravinové vlastenectvo

TOPOĽOVKA / Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila ceny bravčoviny. Obmedzenie exportu do Ruska a Číny sôsobilo, že v Európe jej máme prebytok. Výsledkom je, že na každej jatočnej ošípanej naši chovatelia aktuálne prerábajú a ceny sa prepadli o 30%. V obchodoch sme to ale paradoxne nepocítili a za bravčovinu platíme stále rovnako. Chovatelia preto Slovákov vyzývajú na potravinové vlastenectvo.

Predseda zväzu chovateľov ošípaných Julián Škerlik tvrdí, že dva hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú chov ošípaných je export do Ruska a takmer nulový odbyt z Číny. Výsledkom korokakrízy je tak pretlak bravčového mäsa v Európe.
"My predávame jatočné ošípané veľmi lacno, určite pod výrobné náklady, ale v obchodoch sa to neprejavilo, tam cena zostala," dodáva Škerlik

Aktuálne na každom odchovanom zvierati prerábajú a ceny sa prepadli o 30% percent. V obchodoch sme to ale nepocítili. "V tejto chvíli nevieme nič s tým robiť. Pokiaľ bitúnok nemá záujem, je problém," povedal Škerlik


"Do otázok cenotvorby nezasahuje tretia strana. Za aké ceny bude obchod nakupovať potraviny, je na dohode obchodníkov a dodávateľov potravín," odkazuje slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

Spracovatelia mäsa tvrdia, že možnosť ovplyvniť ceny na pultoch môžu len v prípade, ak majú aj vlastné podnikové predajne. "Ovplyvnenie výberu dodávateľov a  výšku predajnej ceny výsekového mäsa u iných prevádzkovateľov predajní nie je zo strany spracovateľov ako medzičlánku reálne," dodáva ich riaditeľka Eva Forrai

.Pre chovateľov je to nezastaviteľný kolobeh. Zvieratá odložiť nemôžu a predávať jednoducho musia."My musíme stále robiť a sme nútení predávať za ceny na trhu. Ja to nemôžem odložiť na policu a čakať, kedy bude lepšia cena," okomentoval Škerlik.

Navyše pokles kurzu mien v okolitých krajinách voči euru spôsobil, že výkup z Poľska, Čiech či Maďarska je pre našich spracovateľov zaujímavejší, ako keby mali zvieratá odoberať od domácich chovateľov. Tí preto Slovákov vyzývajú na potravinové vlastenectvo. "Bol problém s jahňatami do Talianska. Taliani povedali, najprv si zabijeme vlastné, až potom začneme dovážať. U nás toto neexistuje na Slovensku. Tá národná hrdosť, že v prvom rade chcem slovenské a potom budem ďalšie nakupovať," skonštatoval predseda zväzu chovateľov ošípaných.

​Koronakríza ohrozuje aj regióny a hrozí prepúšťanie. Jeden z najmenej rozvinutých okresov navštívila prezidentka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy