Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Za zrušenie bankového odvodu je už aj ex-minister Kažimír
Zdielať na

Za zrušenie bankového odvodu je už aj ex-minister Kažimír

BRATISLAVA / Pokiaľ bude aj naďalej platiť bankový odvod, nebudeme schopní požičiavať ľuďom peniaze na hypotéky. Tvrdia to banky, podľa ktorých je bankový odvod v tejto situácii mimoriadne ťažkou prekážkou, aby sa ľudia dostali k pôžičkám na bývanie. Dokonca už aj guvernér národnej banky Peter Kažimír vyzval vládu Igora Matoviča, aby čo najskôr bankový odvod zrušila.

Za prvé tri mesiace tohto roku prišli banky o takmer 50% svojho zisku. Podľa národnej banky by pri súčasnej legislatíve skončili v pluse iba tri banky na Slovensku

Aby legislatívne podmienky tohto bankového odvodu boli zmenené, najlepšie aby od budúceho roku tento odvod bol zrušený,” povedal niekdajší minister financií Ficovej vlády a súčasný guvernér národnej banky Peter Kažimír.

Banky zo zisku totiž tvoria kapitál, bez ktorého nemôžu zo zákona poskytovať ľuďom úvery.

Z bankového odvodu sa trocha robí strašiak, lebo sa spája so ziskom bánk. Ale v zásade platí, ak banky chcú požičiavať peniaze na hypotéky, tak si musia tvoriť rezervu zo zisku. Keď si ju tvoriť nebudú a zoberie im ju štát vo forme bankového odvodu, tak nebudú môcť požičiavať ľuďom napríklad na bývanie,” hovorí Andrej Zaťko, CEO Poštovej banky.

Podľa guvernéra národnej banky nestačí len posunúť splátky a vytvoriť garančné schémy. Bez toho, aby boli banky v pluse, nemôžu ľuďom požičiavať peniaze.

O tom, či bude zrušený, alebo nebude zrušený bankový odvod sa z môjho uhla pohľadu nemalo vôbec diskutovať. V podstate ten bankový odvod je jedna nesystémová, absurdná vec a už pred koronakrízou výrazne zhoršoval situáciu v bankovom sektore,” dodáva analytik Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Ministerstvo financií v súčasnosti s bankami o zrušení odvodu rokuje. O podrobnostiach však zatiaľ neinformuje. V obavách čo bude ďalej však nie sú iba banky, ale podľa exkluzívneho prieskumu pre televíziu joj a reláciu na hrane sa viac ako štyria z piatich Slovákov boja viac ekonomických a sociálnych dopadov ako priamo korony.

Zjednodušene, ak štát zoberie bankám 100 miliónov EUR na bankový odvod, tak banky nemôžu požičať klientom napríklad jednu miliardu EUR na hypotéky,” hovorí Andrej Zaťko.

Bankovým odvodom sa bude zaoberať aj ústavný súd:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy