Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektorí ľudia stále ignorujú opatrenia. Za ich porušovanie hrozia mastné pokuty, či pobyt za mrežami
Zdielať na

Niektorí ľudia stále ignorujú opatrenia. Za ich porušovanie hrozia mastné pokuty, či pobyt za mrežami

KOŠICKÝ KRAJ / Niektorí ľudia aj v čase pandémie stále ignorujú opatrenia. Nájdu sa však aj takí, ktorí dokonca neakceptujú povinnú 14 dňovú karanténu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva s políciou uložili doteraz 20 pokút spolu vo výške 4 700 eur.

Polícia v uplynulých dňoch kontrolovala ľudí, ktorým bola nariadená povinná karanténa. V niektorých prípadoch rozdali dokonca aj pokuty. Repatrianti zo zahraničia, ale aj osoby, ktoré sa stretli s nakazenou osobou musia dodržať štátom nariadenú povinnú 14 dňovú karanténu. Polícia kontrolovala týchto ľudí náhodne, ale aj keď porušenie nahlásili občania.

"Doposiaľ bolo vykonaných viac ako 110 kontrol osôb s nariadenou karanténou a od občanov bolo prijatých viac ako 40 oznámení o jej porušení," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Lenka Ivanová. Prípady porušenia karantény môžu oznamovať fyzické, ale aj právnické osoby. "Osoba, ktorá poruší nariadené karanténne opatrenie porušuje ustanovenie zákona o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia. Policajný zbor nevykonáva objasňovanie priestupkov spojených s nedodržaním karanténnych opatrení," dodala Ivanová. 

Hrozí aj pobyt za mrežami

Všetky prípady, ktoré polícia zaznamenala oznámila príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Do dnešného dňa bolo uložených v Košiciach a okolí 20 pokút - spolu vo výške 4 700 eur. "Nerešpektovanie tohto opatrenia je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva podľa zákona 355, za ktorý príslušný RÚVZ uloží pokutu až do výšky 1 659 eur," povedala vedúca odboru epidemiológie Jana Seligová. Túto pokutu vám môže udeliť Policajný zbor ale aj mestská polícia. V prípade, ak už ste nakazení a karanténu nedodržíte, hrozí vám dokonca 3 až 10 ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy