Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Počet výjazdov slovenských hasičov výrazne stúpol. Takto nám pomáhajú v boji s koronavírusom
Zdielať na

Počet výjazdov slovenských hasičov výrazne stúpol. Takto nám pomáhajú v boji s koronavírusom

BRATISLAVA / Počet výjazdov hasičov vzrástol približne o 60 percent. Zvýšenie priamo súvisí s plnením úloh ohľadom zamedzenia šírenia ochorenia COVID-19. Každodenné odbery vzoriek u ľudí s podozrením na koronavírus sa u hasičov stávajú bežnou rutinou. Okrem toho dezinfikujú priestory v karanténnych zariadeniach.

Hasičská stanica bola postavená koncom 19. storočia. Kedysi tu dokonca parkovali kone. Dnes ale bratislavskí hasiči disponujú modernou technikou, v podobe odberovej sanitky. "Ambulancia hasičského záchranného zboru dislokovaná tu v Bratislave bola prvou z hasičských ambulancií, ktoré začali vypomáhať v súvislosti s pandémiou. Vo štvrtok začala ambulancia vykonávať tretiu tisícku odberov," povedal veliteľ HaZZ Bratislava Marián Bugár.

Posádku tvoria hasiči, ktorí majú odborné zdravotnícke vzdelanie. Hasičských zdravotníkov pred odbermi zaúčali epidemiológovia a virológovia. "Najviac sú školení na prácu vo výške, v zadymených prostrediach. Popri zdravotníckom vybavení je ambulancia vybavená hydraulickým vyslobodzovacím náradím, dýchacími prístrojmi," upresnil Bugár. Takéto ambulancie plošne berú vzorky v karanténnych centrách. Vykonávajú sa ale aj individuálne odbery. "Tie sú vo väčšine prípadov po požiadavke od Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, príp. po dohodách so samosprávami, mestami alebo VÚC," dodal Bugár.


"Možno to nie je vidieť, ale pod rúškom s nápisom hasiči sa aj usmievam, lebo dnešný deň je pre mňa ozaj po tých x dňoch takým potešujúcim a inšpiratívnym. Presvedčil som sa znova, že hasiči vykonávajú svoju prácu profesionálne, plnia tie úlohy napriek nie úplne 100 percentným podmienkam," povedal minister vnútra Roman Mikulec.


Pomocnú ruku v tomto nepriaznivom období podáva aj záchranná brigáda hasičov v Malackách, ktorá poskytuje podporu pri mimoriadnych udalostiach. Podieľa sa napríklad na zabezpečovaní núdzového zásobovania a ubytovania či poskytovaní predlekárskej pomoci. "Keby nebolo tých hasičov a toho srdiečka, ktoré do toho dávajú, myslím si, že veľa vecí by bolo iných," skonštatoval Mikulec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy