Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vyšetrovateľ žiada pre Kvietika a Kožucha väzbu. Úplatky okolo milióna eur sú vraj len špičkou ľadovca
Zdielať na

Vyšetrovateľ žiada pre Kvietika a Kožucha väzbu. Úplatky okolo milióna eur sú vraj len špičkou ľadovca

BRATISLAVA / Finančník zo skupiny Slavia Capital Martin Kvietik a bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch zostávajú v policajnej cele. Vyšetrovateľ pre oboch totiž žiada väzbu. Úplatky vo výške okolo jedného milióna sú však podľa nami oslovených ľudí len špičkou ľadovca.

V našom spravodajstve sa meno finančníka Kvietika objavilo už pred dvoma rokmi. Poľovník Daniel Štubňa šokoval tvrdeniami, že mal dočinenia s výpalníkom. "Na základe žiadosti o spoluzvolanie schôdze so Slovenským pozemkovým fondom na uznanie revíru v našom katastri ma nakontaktovala osoba blízka pánovi Kvietikovi," uviedol poľovník Daniel Štubňa.


Tá od neho mala v mene slovenského pozemkového fondu a na pokyn Martina Kvietika pýtať úplatok 25-tisíc eur. Polícia je po dvoch rokoch pred ukončením vyšetrovania. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil osobu G. P. z prečinu nepriamej korupcie," vyjadril sa hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.

Aj dnes poľovník tvrdí, že osoba G.P. bola Kvietikovým vybavovačom. Aj keď už nie je štatutárom, Martin Kvietik stále figuruje ako konečný užívateľ výhod finančnej skupiny Slavia Capital. Dlhodobo sa však táto skupina spolu so zadržaným finančníkom spomína v spojitosti s SNS, Andrejom Dankom a rezortmi, ktoré ovládala táto strana. Danko aj strana to dlhodobo odmietajú. Rovnako aj finančná skupina. Po zadržaní podnikateľa sa však tieto prepojenia spomínajú ešte hlasnejšie.

Poľnohospodárska platobná agentúra nie je jedinou organizačnou zložkou, kde Martin Kvietik a jeho finančná skupina vyvíjali svoje aktivity. Rezort pôdohospodárstva doslova ovládali. Tvrdí bývalá zamestnankyňa.

Zuzanu Šubovú Slovensko pozná ako whistleblowerku. O prácu na ministerstve prišla po tom, čo upozornila na podozrivé praktiky. "Som upozorňovala na prepojenie tejto finančnej skupiny Slavia Capital na vedenie ministerstva, ako aj na samotnú stranu SNS," vysvetlila bývalá zamestnankyňa MPRV SR Zuzana Šubová.


Oslovila políciu. V januári minulého roku podala trestné oznámenie. "V súvislosti so závažnou ekonomickou trestnou činnosťou napojenou na Eurofondy, kde organizovaná skupina prevádzkuje túto závažnú trestnú činnosť na sekcii programov regionálneho rozvoja," povedala Šubová.

Ešte pred tým však oslovila poslancov SNS. V konflikte s nadriadeným sa jej najprv snažili pomôcť. Potom prišiel šok. "Pán TIbor Jančula mi povedal, že zisťoval informácie a bohužiaľ, nevie mi pomôcť, pretože pán Mitošinka je dosadený samotným pánom Kvietikom zo Slavie Capital. Pán Kvietik ovláda tento rezort a za jeho nomináciou si stojí," uviedla Šubová.

Výsledkom bolo nie len to, že odísť musela ona. Ale aj to, že keď sa tým začala zaoberať polícia, z ministerstva odišlo ďalších 5 funkcionárov. "Odišli nejakí pracovníci, ale žeby to súviselo, o tom podrobnosti nepoznám," povedal minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Poľnohospodárska platobná agentúra ročne prerozdelí približne trištvrte miliardy eurodotácií. Akcia dobytkár sa skončila obvinením bývalého šéfa a finančníka. "Dnešného dňa bol na obvineného Martina K. a Juraja K. podaný návrh na vzatie do väzby, z dôvodu tzv. kolúznej a tzv. preventívnej väzby, v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. O tom, či finančník Kvietik a bývalý šéf PPA Kožuch pôjdu do väzby, bude v sobotu rozhodovať špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy