Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ÚVZ už rieši stovky porušení mimoriadnych opatrení. V Bratislave napríklad slúžili omšu
Zdielať na

ÚVZ už rieši stovky porušení mimoriadnych opatrení. V Bratislave napríklad slúžili omšu

BRATISLAVA / Regionálne úrady verejného zdravotníctva riešili od začiatku apríla stovky porušení mimoriadnych vládnych opatrení. Vinníkom udelili pokuty v celkovej výške viac ako 100 tisíc Eur. Okrem toho sa zaoberali aj konaním pravoslávnej bohoslužby, počas ktorej sa v Chráme svätého Rastislava v Bratislave, napriek zákazu, zišli desiatky veriacich.

Konanie bohoslužieb však nie je jediným porušením mimoriadnych opatrení. Regionálne úrady verejného zdravotníctva ich od 1. do 21. apríla riešili stovky. "Zistili 556 prípadov nedodržania karantény a udelili pokuty v celkovej výške 93 tisíc 20 eur," informuje Kaššová z ÚVZ. 

Napriek zákazu bolo od 1.apríla otvorených až 83 prevádzok. Ich majitelia teraz musia zaplatiť pokuty v celkovej výške viac ako 24 tisíc eur. Polícia eviduje aj viac ako 600 prípadov, kedy ľudia nemali na verejnosti rúško. Ďalšie mimoriadne vládne opatrenie, ktoré zakazuje konanie hromadných podujatí, porušila počas veľkonočných sviatkov aj pravoslávna cirkev.

Nerešpektovalo ho niekoľko desiatok pravoslávnych veriacich, ktorí sa zišli v tomto chráme na Tomášikovej ulici v bratislavskom Ružinove.

Na záberoch, ktoré natočil svedok, je možné vidieť postupne vychádzať z Chrámu sv. Rastislava pravoslávnych veriacich väčší počet ľudí. Viacerí z neho doslova utekali. Na miesto v priebehu pár minúť dorazili aj policajti, ale keďže celý útek z chrámu trval asi 4 minúty, polícia prišla už k uzamknutej budove.

"Na základe následne získaného audiovizuálneho záznamu, ako aj záznamu hliadky, ktorá na mieste opakovane preverovala porušenie nariadenia ÚVZ bude tento priestupok oznámený ÚVZ, ktorý je príslušný na jeho prejednanie," informuje policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

O vyjadrenie k celej kauze sme požiadali aj sekretariát Pravoslávnej cirkevnej obce Bratislava. Pýtali sme sa aj na samotné video, na ktorom je jasne vidieť ľudí vychádzajúcich z chrámu. "Tam nebolo vidieť, že z kostola nešlo. Nehnevajte sa, žiadne vyjadrenie nebude, lebo novinári si napíšu aj tak čo oni chcú, nič sa nestalo, všetko bolo dodržané v rámci zákona, takže nemám k tomu čo povedať. Nemáme dôveru k novinárom, lebo kamkoľvek sa pozriete, tak si to vy ako spravodajstvo spravíte po svojom, takže my sme nespravili nič zlé, všetko bolo v súlade so zákonom. Bola tam aj polícia, 2x, všetko bolo tak ako má byť, takže nemám k tomu čo povedať. Dopočutia," uviedol v stanovisku sekretariát Pravoslávnej cirkevnej obce Bratislava. 

"Usporiadanie verejnej bohoslužby predstavuje hrubé porušenie opatrenia Úradu verejného zdravotníctva zo dňa 23.03.2020, v zmysle ktorého sú verejné bohoslužby pozastavené. Konaním hromadnej bohoslužby nielen, že porušili právne predpisy Slovenskej republiky, ale aj ohrozili zdravotný stav svoji veriacich. Nerešpektovanie opatrenia je kvalifikované ako správny delikt, za ktorý je možné udeliť pokutu až do výšky 20.000 eur," informuje hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová. 

Pokusy o usporiadanie svätých omší počas veľkonočných sviatkov zaznamenali aj v Trnavskom kraji. Niektoré farnosti pozývali ľudí do kostola.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy