Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pod Tatrami zomreli dvaja dôchodcovia s pozitívnym testom na koronavírus. Muž mal takmer 100 rokov
Zdielať na

Pod Tatrami zomreli dvaja dôchodcovia s pozitívnym testom na koronavírus. Muž mal takmer 100 rokov

STARÁ ĽUBOVŇA / Pod Tatrami pribudli v uplynulom týždni dva prípady pozitívne testovaných dôchodcov Covid-19. Obaja v nemocniciach koronavírusu podľahli. Takmer 100-ročný muž, ktorý zomrel v pondelok ráno v prešovskej nemocnici bol klientom súkromného centra v Spišskom Bystrom, o 82-ročnú dôchodkyňu sa zas starali v župnom zariadení v Batizovciach.

V pondelok ráno sa začalo s testovaním v staroľubovnianckej nemocnici, kde mali prvý podozrivý prípad. Testy napokon koronavírus nepotrvrdili. 

Testy realizujú pracovníci nemocnice. Nariadil ich Prešovský samosprávny kraj. "Testov máme dostatok, doviezli sme v nedeľu. A máme aj takú dohodu s Úradom regionálneho zdravotníctva v Košiciach, že 20 nám určite zoberú každý deň, ale vedia aj viac vziať," uviedol riaditeľ nemocnice Peter Bizovský. 

Testovanie v Batizovciach 

Rovnakým spôsobom testujú aj v Centre sociálnych služieb v Batizovciach, kde im minulý týždeň umrela jedna z ich klientiek, 82-ročná žena. Centrum je od soboty v karanténe. "Budú pracovníci hasičského zboru odoberať vzorky našich klientov po jednotlivých izbách tak, ako sú ubytovaní," informuje riaditeľka zariadenia Katarína Bolisegová. 

Spolu tam otestovali viac ako 200 ľudí. Použili PCR testy. Zabezpečil ich štát, no župa aktívne v priebehu pár hodín vybavila všetko potrebné.

Testovanie BSK

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) dnes začal s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na COVID-19. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb (DSS) Sibírka v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto.

"Klienti zariadení sociálnych služieb sú už viac ako mesiac bez návštev rodinných príslušníkov, aj bez vychádzok z areálu. Jediný, kto je s nimi v kontakte, sú ich ošetrovatelia, opatrovatelia, terapeuti či psychológovia. Práve preto sme ako prvý krok pristúpili k urýchlenému testovaniu zamestnancov,“ vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Župa má vo svojej pôsobnosti 14 zariadení sociálnych služieb. Po Pezinku je DSS Sibírka druhým župným zariadením, kde prešli testovaním všetci zamestnanci. Otestovaných bolo dnes v DSS Sibírka 46 zamestnancov. Tí sa starajú o 17 klientov domova s viacnásobným postihnutím, ktorí sú v zariadení na celoročnej pobytovej forme.

 Bratislavská župa chce v najbližších dňoch otestovať všetky domovy sociálnych služieb v kraji. Testami na COVID-19 prejde 900 zamestnancov a 1100 klientov. Testy zabezpečuje župa vo vlastnej réžii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy