Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stovky ton toxického odpadu stále ohrozujú Zemplín. Krízový štáb zatiaľ tají výsledky testov
Zdielať na

Stovky ton toxického odpadu stále ohrozujú Zemplín. Krízový štáb zatiaľ tají výsledky testov

STRÁŽSKE / Stovky ton toxického a karcinogénneho odpadu po výrobe PCB látok v Strážskom už mali byť v týchto dňoch odstránené. Poškodeným obyvateľom Zemplína to sľúbila ešte predchádzajúca vláda. Pre pandémiu koronavírusu sa však všetko spomalilo.

Krízový štáb už má k dispozícií  výsledky vzoriek zo zamorených lokalít. Ich oficiálna prezentácia pre verejnosť sa ale dodnes neuskutočnila. "Firmy po predošlom návrhu na spoluprácu predložili ponuky na vyčíslenia nákladov na likvidáciu látok na danom území" povedal hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Odborné podklady sú určené iba pre záujemcov o likvidáciu odpadu. Domáce a zahraničné firmy na nich čakali dlhé mesiace. Štát chce prioritne zlikvidovať budovu ošípárne. Toxický a karcinogénny odpad tu je roky uskladnený v absolútne nevyhovujúcich podmienkach. "Že teda idú likvidovať a zbúrať tú stavbu. Žiadali na to stanovisko, čo sme obratom odpovedali, že súhlasíme," uviedol majiteľ pozemku Jozef Adamík.

V sudoch, v útrobách budovy, sú stovky ton PCB látok. Mnohé z nich sa už rozpadli. Metóda likvidácie zatiaľ nie je známa."Ako ju budú odstraňovať, ako so sudmi to nevieme. Len nás žiadali o prístup," okomentoval Adamík. Podľa ministerstva vnútra sa aktuálne podklady posudzujú a analyzujú. Vyhodnocuje sa aj reálna vhodnosť týchto ponúk na realizáciu likvidácie odpadu.

Ich súčasťou má byť aj odstránenie ekologickej a zdravotnej hrozby z budovy starej teplárne a prameňa vytekajúceho zo skládky pod zemou. Vhodné riešenie hľadá aj akademická obec. "Spôsob filtrácie prameňa, ktorý v zasiahnutej oblasti tečie, vzhľadom na množstvo zachyteného odbadu," uvádza ministerstvo. Podľa  majiteľa však v teréne k žiadnej zmene nedošlo.

Začalo sa to vypalovaním trávy, skončilo to veľkým lesným požiarom. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy