Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Opatrovateľkám sa minuli zásoby pomôcok. Hrozí, že pacientov doma nebude mať kto ošetriť
Zdielať na

Opatrovateľkám sa minuli zásoby pomôcok. Hrozí, že pacientov doma nebude mať kto ošetriť

BRATISLAVA / Zdravotným sestrám z domácich ošetrovateľských agentúr, takzvaných ADOS-iek, sa minuli zásoby ochranných pomôcok. Hrozí, že pacientov doma nebude mať kto ošetriť. Nečakajú, že ich od niekoho dostanú, radi si ich kúpia. Ak budú mať kde, a za primerané ceny.

83-ročná Marika sa doma stará o svojho 90-ročného onkologicky chorého manžela. Bez pomoci agentúry domácej ošetrovacej starostlivosti by to sami nezvládli. Ak sestričky, ktoré k nim chodia nebudú mať ochranné pomôcky, nebude ich mať kto ošetrovať. "Ministri aj ministerky, nerobte to, aby sme my tu zostali sami, ja to neviem spraviť," povedala Marika, klientka ADOS.

Sestričky z ADOS-u denne v domácom prostredí ošetria desiatky tisíc pacientov. Podávajú infúzie, injekcie, preväzujú a ošetrujú rany a dekubity chronicky chorých, či onkologických pacientov. "Pomáhajú zvládnuť túto ťažkú situáciu v mieste v bydliska, veľmi som vďačná za tú pomoc," vyjadrila sa všeobecná lekárka Kinga Križalkovičová.


Bežné zásoby ochranných pomôcok sa im už minuli. Dnes napríklad Anjelské ruky v Komárne dostali zásielku z VÚC v obálke - päť rúšok, päť párov rukavíc a päť návlekov. "Pre 6 sestier. Každá jedna sestra má po 17-20 pacientov denne," skonštatovala Daniela Kallós Belokostolská, ADOS Anjelské ruky Komárno.

V ambulanciách všeobecných lekárov registrujú denne niekoľko pacientov, ktorí by potrebovali domáce ošetrenie. "Ja si myslím, že už by som ani medzi živými nebol, to je strašne dôležité tú ranu vyčistiť a sám na to ani nedovidím," povedal Róbert, jeden z klientov ADOS. "Pri každom pacientovi musia meniť aj rukavice, aj rúška mali by mať, aj ochranné oblečenie," zhodnotila Križalkovičová. "V týchto dňoch samosprávne kraje dostávajú ochranné pomôcky a prostriedky Následne si ich distribuujú do oblastí, kde sú najviac potrebné," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Sestričky nutne potrebujú aj dezinfekčné prostriedky. Za 5 litrov si obchodníci vypýtajú viac ako 40 eur a na týždeň im to nestačí. "Myslíme na všetky segmenty. Úvodom dostávajú ochranné pomôcky však tí, ktorí priamo pracujú s pacientmi s ochorením COVID-19, alebo s tými, ktorí majú podozrenie na toto ochorenie. Postupne sa budú distribuovať aj ďalej," dodala Eliášová. "Ja by som poprosila nejak stopnúť tie ceny. Ja si to kúpim pre moje dievčatá, ale nie za také ceny, my si to jednoducho nemôžeme dovoliť," skonštatovala Daniela.

Noviny Špeciál s ministrom Krajčím: Je zdravotníctvo pripravené na náročné dni, zvládneme situáciu s COVID-19? Potrebné informácie sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy