Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vrátia sa ešte žiaci do školy? Minister pracuje s viacerými možnosťami
Zdielať na

Vrátia sa ešte žiaci do školy? Minister pracuje s viacerými možnosťami

BRATISLAVA / Hoci podľa premiéra Igora Matoviča školáci ostanú doma zrejme až do konca júna, minister školstva stále pracuje s viacerými možnosťami. Branislav Gröhling povedal, aké sú možnosti riešenia maturít. Medzitým sa odkryl aj problém súkromných škôlok, či jaslí. Mnohé žijú iba z poplatkov rodičov, a ak sa s nimi nedohodnú na určitých poplatkoch aj v tomto krízovom období, mnohým hrozí zánik.

"Ja stále dúfam, že aspoň niektoré úkony, ktoré potrebujeme v školstve urobiť, urobíme do konca školského roku," vraví minister školstva Branislav Gröhling. 

Ak ale príde na premiérové slová, maturanti sa po zrušení písomných maturít nebudú vedieť zúčastniť ani na ústnych a klasifikovať by sa mohlo podľa doterajších štúdijných výsledkov. "Ak prekonáme ten termín, tak áno, potom to budeme musieť maturity vyriešiť tak, že to bude hodnotenie tých predchádzajúcich ročníkov, ale nechcem teraz predbiehať, dodal minister. 

Zmena známkovania

​Množia sa prípady, kedy do redakcie TV JOJ píšu rodičia školákov, ktorí aj pri učení na diaľku dostávajú päťky, pretože rodičia popri práci nestíhajú s deťmi preberať učivo. Minister prisľúbil, že nové nariadenia ohľadom známkovania, ale aj nového učiva sa dozvieme v pondelok. 

Poplatky v škôlkach

Rodičia detí, ktoré sa nedostali do štátnej škôlky a navštevujú súkromné, sa zasa sťažujú, že od nich pýtajú 100%  poplatky, hoci je škôlka zatvorená.

"Nakoľko som pracujúca matka, potrebujem počas tohto obdobia môjmu dieťaťu zabezpečiť opatrovanie. Pre mňa nie je finančne únosné platiť mesačný poplatok v plnej výške a ešte aj opatrovateľke, ktorá sa aj skutočne bude starať o moje dieťa," napísala diváčka.

"Pravdepodobne tam ide o strach. Škôlky to majú na živnosť, čiže oni ak sa dostanú do insolventnosti, ručia za to vlastným majetkom," hovorí Lucia Gomez z Aliancie súkromných jaslí a škôlok. Odhlásenie dieťaťa zo škôlok môže byť tiež problém. "Ak by to rodič urobil, nemusí im byť uznaná OČR," dodala Gomez.

Väčšina súkromných škôlok navrhuje udržiavací poplatok, aby sa dieťa potom malo kam vrátiť a škôlka nezanikla, keďže žijú väčšinou iba z týchto poplatkov. "Prebiehajú tam diskusie aj zo strany samosprávy a ministerstiev školstva a financií," potvrdil Gröhling.

Situácia v súkromných jasliach

Horšia situácia je v súkromných jasliach. "Od 1. apríla, ako sme začali volať rodičom, tak z 18 rodičov dali okamžitú výpoveď desiati," vraví riaditeľka zariadenia Martina Labaš.

Keďže len štyria mali na udržiavací poplatok, pokúsia sa prežiť bez neho. Podľa rezortu práce sa na nich vzťahuje avizovaná pomoc podnikateľom. "Spadajú do tej najvyššej kategórie pomoci. Od budúceho týždňa dostanú preplatených až 80% priemernej mzdy zamestnancov," tvrdí hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Majú ale mnoho iných nákladov, len nedávno si brali pôžičky na prebudovanie na bezbariérové a tak budú žiadať ďalšiu pomoc, aby prežili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy