Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavný vchod do nemocnice v Nových Zámkoch uzavreli. Pacienti musia prejsť vyšetrením
Zdielať na

Hlavný vchod do nemocnice v Nových Zámkoch uzavreli. Pacienti musia prejsť vyšetrením

NOVÉ ZÁMKY / Hlavný vchod novozámockej nemocnice je uzavretý, dovnútra môžu len akútni pacienti. Pred vstupom do 13 poschodového monobloku musia prejsť vyšetrením v triediacom stane. V prípade pozitívnych symptómov putujú do izolovanej červenej zóny, ktorú tam vytvorili. ​Podobný stan ako v Nových Zámkoch na identifikáciu pacientov zasiahnutých koronavírusom je postavený aj na bratislavských Kramároch.

Do nemocnie v Nových Zámkoch sa pacienti dostanú jedine cez triediaci stan. Ale 5 z 10 pacientov musia poslať domov. "Sa snažíme minimalizovať vstup do nemocnice, naozaj riešime akútnych pacientov," informuje primár Tomáš Kovačič. 

Kto nie je akútny, do nemocnice v najbližšie týždne nevkročí. Zriadili tam červenú zónu v ambulantnom sektore rehabilitácie so samostatným vstupom pre personál.

Pre tunajší systém monobloku je nebezpečné, ak by sa pacient s infekciou Covid 19 pohyboval voľne po budove. "Tuto sa chodiť nebude, to je odizolované, červená zóna sa zriadila mimo nemocnicu, kde sme umiestnili zatiaľ 10 lôžok, plne vybavené," vysvetľuje Kovačič. 

V novozámockej nemocnici boli zatiaľ pacienti testovaní len negatívne. Dve pozitívne testované osoby, ktoré sú z okresu Nové Zámky, neprišli do kontaktu s nemocnicou.

Z pôvodných telocviční rehabilitačného oddelenia vznikli v novozámockej nemocnici provizórne izby. "Ak bude stav komplikovaný, môžu tu byť pacienti aj na podporné dýchanie. To bola pôvodne ambulancia, ale zriadili sme z toho celkom elegantnú izbu s troma lôžkami," opisuje primár nemocnice.

Pacientov podozrivých na tento vírus odklonia zo vstupného stanu, ktorý postavili hasiči, do úplne inej zóne až do izolácie. "Pokiaľ má cestovnú anamnézu pozitívnu a má tú teplotu, tak pravdepodobne prejde sem, do červenej zóny a bude mať zrealizované vyšetrenia. Tu sa pacientovi odoberú vzorky, stery, alebo krv," vysvetľuje vedúca sestra kliniky Klára Révayová.

Priebeh okolo koronavírusu sledujeme ONLINE: 

​Kvôli nedisciplinovaným pacientom skončili v karanténe desiatky zdravotníkov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy