Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Osvetlenie Prezidentského paláca bude stáť 270-tisíc korún!
Zdielať na

Osvetlenie Prezidentského paláca bude stáť 270-tisíc korún!

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Vianočná výzdoba je financovaná z rozpočtu Kancelárie prezidenta

Tohtoročné náklady na osvetlenie paláca spolu s inštaláciou a rozobratím osvetlenia budú približne 270-tisíc Sk (8 962,36 €) a zaplatí ich Kancelária prezidenta. Vianočná výzdoba už niekoľko rokov neprekročila sumu 300-tisíc Sk, pričom ide zhruba o dve tretiny nižšie náklady ako v minulosti.

V roku 1999, keď bol prezidentom Rudolf Schuster, sa palác rozžiaril po prvýkrát. Len svietidlá stáli 6 miliónov korún (takmer 200-tisíc €). Súčasťou výzdoby bolo 9 000 kusov žiaroviek, 215 svetelných závesov a 102 svetelných girlánd.

"Po nástupe do funkcie v roku 2004 prezident Ivan Gašparovič prijal úsporné opatrenia a súčasná podoba výzdoby je výsledkom hlasovania občanov na webovej stránke prezidenta. Tí rozhodli, že tradícia vianočného osvetlenia paláca by sa mala zachovať, ale v šetrnejšej podobe. Od roku 2004 sú teda vysvietené iba obrysy paláca, čo výrazne stlačilo náklady na elektrinu i na inštaláciu osvetlenia," povedal pre joj.sk hovorca prezidenta Marek Trubač.

Palác je v súčasnosti osvietený 9426 žiarovkami po obvodoch z obidvoch strán, bez girlánd a závesov. K šetreniu prispieva aj doba svietenia paláca. "Kým v minulosti bol palác rozžiarený nonstop celý mesiac, v súčasnosti svieti denne len v čase medzi 16.00 - 22.00 h. S výnimkou Nového roka, keď svieti po celý deň," dodal Trubač.

Vianočnú výzdobu rozsvietila pani Silvia Gašparovičová 5. decembra 2008 spolu s deťmi z detských domovov a potrvá do Troch kráľov, teda do 6. januára budúceho roka. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy