Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pre koronavírus zasadal krízový štáb. Komora lekárov upozornila na nedostatok vybavenia v ambulanciách lekárov
Zdielať na

Pre koronavírus zasadal krízový štáb. Komora lekárov upozornila na nedostatok vybavenia v ambulanciách lekárov

BRATISLAVA / Na Slovensku sa zatiaľ nepotvrdil žiadny prípad koronavírusu. Po rokovaní krízového štábu to oznámilo ministerstvo zdravotníctva s tým, že doteraz testovali 195 vzoriek a všetky sú negatívne. Informačné telefónne linky vo všetkých krajoch sú však preťažené. Len za víkend zaznamenali 500 telefonátov. Epidemiológovia preto žiadajú o posilu a navýšenie počtu telefónnych liniek. Ak by sa nákaza potvrdila, krízový štáb je detailne pripravený situáciu riešiť.

Denne do našich nemocníc prichádzajú pacienti s podozrením na koronavírus. Zatiaľ však všetci s negatívnym výsledkom. "Otestovaných bolo 195 vzoriek. Koronavírus potvrdený nebol," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Telefónne čísla, kde sa ľudia môžu pýtať na čokoľvek ohľadom koronavírusu sú ale nepretržite obsadené. "Skutočne sú tie linky vyťažené, za víkend vybavili epidemiológovia až 500 telefonátov a tiež desiatky emailov," pokračovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva.  Ministerstvo sa preto rozhodlo pridať ďalšiu. 

Krízový štáb sa v pondelok stretol aj s prezidentom lekárskej obce. Obavy z nedostatku infektológov v prípade pozitívneho a šíriaceho sa koronavírusu u nás, sa nepotvrdili. "Stále nám ostáva len tá symptomatická liečba ako u chrípky. Pokiaľ to nie je komplikovaný stav. V tejto chvíli potrebujem nastaviť systém tak, aby každý vedel, čo má robiť, keby prišiel do styku s pacientom infikovaným na koronavírus," vyjadril sa prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.  Tí ale krízový štáb upozornili na nedostatočné technicko-materiálne vybavenie, v ordináciách všeobecných lekárov ochranné rúška a ochranné obleky chýbajú.

"Oni sa stretávajú s tými chrípkami a oni musia teraz oddiferencovať, čo je obyčajná chrípka a čo koronavírus. Pri takých pacientoch, kde už z anamnézy vidieť, že je problém, alebo sa im niekto nahlási, alebo príde na kontrolu, tak mali by mať ochranné pomôcky, či nie?," dodal Kollár. 

Pozrite si reportáž o koronavíruse v Česku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy