Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Športovci, zdravotne znevýhodnený študent, herec či zabávač. Poznáte nových poslancov?
Zdielať na

Športovci, zdravotne znevýhodnený študent, herec či zabávač. Poznáte nových poslancov?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už poznáte mená nových 150-tich poslancov nášho nového parlamentu? Okrem dlhoročných politikov sú tam aj športovci, mladý zdravotne postihnutý študent, herec či zabávač. V parlamentných laviciach budú sedieť vedľa seba aj blízki rodinní príslušníci. Odteraz však budú v Národnej rade SR chýbať niektoré dlhoročné tváre.

Najmladší poslanec NR SR bol v kontakte s politikou už od 17 rokov, keď bojoval za práva iných hendikepovaných. "Vkladajú do mňa veľkú nádej a majú dôveru, že aj mojim pričinením sa im v budúcnosti môžno bude žiť lepšie," poznamenal novozvolený poslanec NR SR Dominik Drdul z hnutia OĽaNO. 

Študenta práva si vypočuli aj Bruseli. Ani rázštep chrbtice ho nebrzdí v aktívnom živote. Na stretnutie s nami prišiel sám, chodieva autom. Študuje právo, stihol už kandidovať na europoslanca a na túto kandidátku sa ponúkol sám. "Som nechcel zahodiť túto šancu, ktorú som dostal," dodal. Sám bol v situácii, kedy potreboval pomoc na urgentnú operáciu. "Mnohé veci, ktoré robí neziskový sektor, by mal v skutočnosti robiť štát," myslí si Dominik Drdul. 

Do parlamentu si zasadnú aj tri dvojice s úzkym rodinným vzťahom. Okrem bratov Kotlebovcov, otca i syna Kuffovcov, budú v jednej sále sedieť i otec a dcéra. "Tak sme si práve pogratulovali. Otec a dcéra," uviedla na sociálnej sieti novozvolená poslankyňa Vladimíra Marcinková. 

Jej otec sociológ, ona právnička. On začal v politike ako starosta obce Spišský Hrhov, ktorá sa dostala na titulku prestížneho New York Times vďaka ukážkovému spolužitiu s rómskou menšinou. Ona sa ponúkla ako dobrovoľníčka ešte v prezidentskej kampani Andreja Kisku. Teraz sa stretnú v poslaneckej lavici. "My sme zvyknutí nielen z toho domáceho, ale aj pracovného prostredia robiť spoločne a tam sme na seba veľmi prísni," priznala Marcinková. 

Tému spravodlivosť chce riešiť mama zavraždeného Róberta Remiáša, medzi nováčikmi budú aj traja bývalí tenisti, tanečník či herec. Herec Róbert Halák kandiduje už tretíkrát a dodnes si pamätá, že prvá ponuka prišla, keď stranu na sociálnej sieti za jeden status skritizoval. "Ja som im to napísal, že chalani, toto je podľa mňa cez čiaru a behom asi hodiny mi prišla odpoveď, že tak čo, ideš do toho s nami?" priblížil novozvolený poslanec NR SR z hnutia OĽaNO Róbert Halák. Jeho ambíciou je zlepšiť situáciu v kultúre. "Je vo veľmi zlom stave," reagoval. 

72-ročný Ján Benčík, ktorý na internete mimoriadne úspešne odhaľoval extrémistov, sa rozhodol kandidovať zo 150. miesta rovnako ako odsúdený Kotlebovec Milan Mazurek. Pre poslaneckú prácu mu vraj menej času zostane na jeho aktivity - na druhej strane, bude sa môcť boju s extrémizmom venovať priamo v parlamente. "Ale budem sa snažiť pokračovať aj v tom. Chcem pomôcť, aby táto téma v spoločnosti rezonovala viac, aby mala väčšiu podporu," ubezpečil novozvolený poslanec NR SR zo strany Za ľudí Ján Benčík. 

Po 30 rokoch na chodbách parlamentu bude chýbať tvár Bélu Bugára - status poslanca s najdlhšou životnosťou tak preberie Dušan Jarjabek. Ak by sme ale šli čisto politicky, jedným z posledných politických matadorov je Robert Fico, ktorý sa prvýkrát poslancom stal za SDĽ v roku 1992. "Ja chcem, aby smer bol veľmi silnou stranou v parlamente, máme 38 mandátov, čo zabezpečuje, že môžeme zvolávať mimoriadne schôdze, môžeme dávať návrhy na odvolávanie ministrov, na nedôveru, máme to všetko v rukách," odkázal predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy