Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skryté nebezpečenstvo počas jarnej prechádzky v lese. V zemi čaká aj niekoľké desaťročia
Zdielať na

Skryté nebezpečenstvo počas jarnej prechádzky v lese. V zemi čaká aj niekoľké desaťročia

SLOVENSKO / Jarná prechádzka v lese vie dakedy nahnať poriadny strach. Môžete totiž naraziť na možné nebezpečenstvo, ktoré je desaťročia skryté v zemi. Hovoríme o nevybuchnutej munícii.

Snehom a mrazom narušená pôda už aj tento rok priniesla pyrotechnikom "úrodu". Tí museli za uplynulý víkend zasahovať na dvoch miestach v Trnavskom kraji. Jeden nebezpečný nález našiel muž počas hry s názvom geocaching v lese, neďaleko areálu na stanovanie v Seredi.

Zachoval sa zodpovedne. Okrem presnej lokalizácie kontaktoval hneď policajnú hliadku, ktorá na miesto privolala pyrotechika."Pyrotechnici na mieste určili, že išlo o protipancierový delostrelecký granát z čias II. svetovej vojny, ktorý prevzali na likvidáciu," priblížila trnavská hovorkyňa polície Martina Kredatusová. 

Aby toho nemali málo, tak políciu k nebezpečne vyzerajúcemu nálezu privolal aj muž z Gabčíkova. Pri prácach v záhrade našiel kovový predmet, ktorý vyzeral ako granát. "V tomto prípade sa munícia nepotvrdila," vysvetlila Kredatusová. 

Podobných výjazdov majú policajti ročne celkom dosť. Za minulý rok len v Trnavskom kraji zasahovali približne šesťdesiatkrát."Pri podobných nálezoch je dôležité, aby ste s nájdenými predmetmi nemanipulovali, nechytali ich, neskúšali, a ani neprenášali. Treba ihneď privolať políciu cez linku 158. Často sa stáva, že pozostatky z vojny bývajú funkčné a zlikvidovať ich treba kontrolovane, aby nikomu neublížili," upozornila Kredatusová. 

V prípade, že objavíte niekde starú muníciu alebo nebezpečne vyzerajúci predmet, treba si miesto riadne označiť, ideálne aj odfotiť. Hlavne, ak je to v lese či na lúke. Na miesto príde policajná hliadka, ktorá bude predmet strážiť, kým nedorazí pyrotechnik.

Pyrotechnici odpálili vyzbieranú muníciu a my sme boli pri tom! Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy