Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na Slovensku sa objavilo viacero hoaxov o potvrdenom koronavíruse
Zdielať na

Na Slovensku sa objavilo viacero hoaxov o potvrdenom koronavíruse

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na sociálnych sieťach sa posledné dni objavujú falošné správy súvisiace s koronavírusom na Slovensku. A práve šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Okrem toho od piatka Slovensko zaviedlo na letiskách a hraničných priechodoch prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Občanom, ktorí sa vracajú zo zahraničia, budú zaslané aj núdzové SMS správy na ich mobilné telefónne číslo. 

V uplynulých 24 hodinách sa zvýšila intenzita správ o potvrdenom prvom ochorení COVID-19 - koronavírus na Slovensku. Polícia Slovenskej republiky, ale tieto správy postupne vyvracia. "Viacerí ste nám do správ poslali "screenshoty" z komunikácií, kde sa objavujú zaručené správy o tom, že koronavírus je už na Slovensku, že sa to celé vo veľkom zamlčuje kvôli parlamentným voľbám, že je na koronavírus uvalené informačné embargo, aby nevznikla panika, a že už existujú zaručené prípady koronavírusu v Bratislave, Trenčíne, Humennom a iných mestách. Opakujeme, že na Slovensku stále NEBOL potvrdený ani jeden prípad," informuje polícia.  

​Rovnako informácie vyvrátilo aj ministerstvo zdravotníctva. "Na Slovensku COVID-19 (koronavírus) nebol doteraz potvrdený. Aktuálne je 127 vzoriek negatívnych," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ako ďalej informovalo ministerstvo, rezort je okamžite o výsledkoch informovaný od kolegov z Úradu verejného zdravotníctva. V nadväznosti na to ide okamžitá informácia verejnosti prostredníctvom médií a sociálnej sieti rezortu.

Bezpečnostné opatrenia na Slovensku 

​Slovensko od piatka zavádza prísnejšie bezpečnostné opatrenia na letiskách a postupne aj na hraničných priechodoch. Vodiči by mali pri návrate na Slovensko cez hraničné priechody počítať s možným zdržaním. Na hraniciach budú vodiči odpovedať na otázky hraničnej polície. Najintenzívnejšie kontroly budú na rakúskych hraniciach. Pokiaľ ide o leteckú dopravu, kontrolovať budú každého cestujúceho, ktorý bude musieť vypísať dotazník a odmerajú jeho telesnú teplotu.  

Občanom, ktorí sa vracajú zo zahraničia, budú zaslané aj núdzové SMS správy na ich mobilné telefónne číslo. 

Pre verejnosť sú zriadené aj infolinky a e-mailová adresa, kde odborníci odpovedajú na otázky. Pomôcť by malo aj vydanie letákov, ktorými chcú hygienici zvýšiť informovanosť ľudí, aby nechodili zbytočne do čakární lekárov.

Odporúča sa zdravotný stav konzultovať s lekárom telefonicky a v prípade potreby prevoz sanitkou na infekčné oddelenie.

Koronavírus nemá ani pacient hospitalizovaný v michalovskej nemocnici. "Pacient, u ktorého vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom, bol hospitalizovaný na infektológii michalovskej nemocnice. Výsledky laboratórnych testov však ochorenie nepotvrdili," uviedla vo štvrtok pre agentúru SITA komunikačná špecialistka ProCare a Svetu zdravia Jana Fedáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy