Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na ministerstve vzniká krízový štáb pre koronavírus. Kontrolovať budú aj cestujúcich na letisku
Zdielať na

Na ministerstve vzniká krízový štáb pre koronavírus. Kontrolovať budú aj cestujúcich na letisku

BRATISLAVA / Na ministerstve zdravotníctva vznikne kvôli koronavírusu krízový štáb. Na jeho čele bude ministerka vnútra.

Štáb môže v prípade potreby vláde navrhnúť, aby vyhlásila krízovú situáciu. Od piatku sa budú robiť kontroly všetkým pasažierom na všetkých troch letiskách – Bratislave, Košiciach aj Poprade. Pasažierom budú aj merať teplotu. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová informovala o súčasnom stave na Slovensku: "Celkovo 113 vzoriek vyšetrených s výsledkom negatívne. Dnes boli známe výsledky 22 vzoriek s výsledkom takisto negatívnym."

Prísnejšie opatrenia majú byť aj na hraničných priechodoch kde budú kontrolovať aj ľudí, ktorí na Slovensko cestujú autom. Vláda rozhodla, že spustí aj informačnú kampaň o tom, ako sa správať a chrániť pred koronavírusom.

Krízový štáb bude mať právo v nevyhnutnom prípade vláde navrhnúť, v zmysle ústavy, vyhlásenie núdzového stavu. Ako uviedol premiér, sídliť bude na ministerstve zdravotníctva a predsedať mu bude ministerka vnútra spolu s hlavným hygienikom SR. V štábe budú zastupení aj odborníci z ministerstiev zdravotníctva, vnútra, obrany, dopravy, financií a zahraničných vecí. Premiér zároveň informoval, že Bezpečnostná rada SR vydala pokyn ministerstvu zdravotníctva, aby spolu s verejnoprávnymi médiami pripravili krátku televíznu aj rozhlasovú informačnú kampaň pre všetkých obyvateľov SR. Majú v nej jasne vysvetliť, čo je koronavírus, ako sa pred ním brániť a aké sú nepravdivé informácie o šírení. "Cieľom je, aby ľudia dostali na jednom mieste ucelené a komplexné informácie. Ľuďom to má vysvetliť, ako sa správať v prípade podozrenia, prípadne čo robiť, aby sa vyhli tejto nákaze," konštatoval Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy