Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sneženie prekvapilo vodičov vo viacerých krajoch Slovenska. Meteorológovia vydali aj výstrahy
Zdielať na

Sneženie prekvapilo vodičov vo viacerých krajoch Slovenska. Meteorológovia vydali aj výstrahy

BRATISLAVA / Meteorológovia upozorňujú na poľadovicu, vietor, vietor na horách, sneženie a snehové jazyky a záveje. Poľadovica hrozí počas dňa na celom území Slovenska. Pozor si treba dať aj na silný vietor, ktorý zasiahne najmä západ. Počas piatka prisypalo v okolí Tatier niekoľko centimetrov nového snehu, ktorý nepriniesol radosť na cesty. Hoci počasie nevyvolalo väčšie komplikácie, zopár vodičov skončilo v priekope.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa do 10:00 v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, pričom v ostatných krajoch táto výstraha platí do 18:00.  "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," varuje SHMÚ. 

Na cestách na severovýchode Slovenska o sebe zima opäť dala vedieť, intenzívne začalo snežiť už od polnoci, no a niektorí vodiči neboli na toto zimné počasie opäť pripravení. Už od skorého rána sa na dopravných servisoch sociálnych sietí objavili fotografie, hlavne z okolia Vysokých Tatier. Žiadna cesta nebola uzavretá, ale s problémami sa šoféri popasovali hlavne v okolí Starého Smokovca, Štrbského plesa i na ceste smerom do Tatranskej Javoriny. Cesty boli poriadne zasnežené a na niektorých úsekoch aj zľadovatené. Polícia v Prešovskom kraji vydala varovanie pre okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa, vodičov žiadala o zvýšenú opatrnosť. Jediné obmedzenie platilo na horskom priechode Vernár pre nákladnú dopravu. Za uplynulých 24 hodín cestári posypali 6200 kilometrov ciest Prešovského kraja a spotrebovali pri tom približne 800 ton soli a interného materiálu. 

Výstrahu 1. stupňa pred silným vetrom vydali aj v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom a niektorých okresoch Trenčianskeho kraja. Platiť by mala do Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 až 85 km/h. Táto rýchlosť môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.  Do soboty do polnoci bude platiť aj výstraha 1. stupňa pred vetrom na horách v niektorých okresoch Žilinského, Prešovského a Banskobystrického kraja.

V Banskobystrickom, Žilinskom, a niektorých okresoch Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja platí výstraha 1. stupňa pred snežením do 12:00. Na prvý stupeň výstrahy meteorológovia varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi a to do 18:00 v Žilinskom a niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského kraja. 

Uzavreté horské priechody

Horský priechod Donovaly pre nepriaznivé počasie museli uzavrieť. V tomto úseku je cesta zľadovatelá. "Horský priechod je nateraz úplne uzatvorený pre všetky druhy dopravy," informovala polícia. 

Aktuálna situácia na ďalších horských priechodoch v Banskobystrickom kraji:

  • Horský priechod Čertovica  je úplne prejazdná.
  • Horský priechod Šturec uzatvorili pre dopravu nad 10 metrov
  • Horský priechod Kremnické Bane bez vážnejších obmedzení

Súvisiace články

Najčítanejšie správy