Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Žiadna slávnostná večera, róby dievčat, ani tanec s rodičmi. Aj napriek tomu si maturanti za mrežami užili stužkovú
Zdielať na

Žiadna slávnostná večera, róby dievčat, ani tanec s rodičmi. Aj napriek tomu si maturanti za mrežami užili stužkovú

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Žiadna slávnostná večera, róby dievčat, ani tanec s rodičmi. Aj napriek tomu je reč o stužkovej, ktorá sa konala na netradičnom mieste - vo väzení. Celkovo sa chystá na maturitu 11 väzňov, ktorí si odpykávajú trest v Hrnčiarovciach nad Parnou.

"Vy ste taká skupina našich študentov, ktorí v 2 veciach excelujú nad ostatnými našimi študentmi, a to je tá, že máte najmenší počet neospravedlnených hodín a potom druhá vec, že ste dobrí žiaci, naozaj," uviedol arcibiskup Ján Oros

"Minulosť nezmeníš, ale budúcnosť? Tak tú máš vo vlastných rukách!" Tak znie aktuálne motto maturantov arcibiskupského gymnázia, ktorí sa momentálne nachádzajú vo väzení v Hrnčiarovciach nad Parnou. "Prvý ročník je vždy taký prelomový ročník, kedy viacej študentov sa prihlási, ale postupne zistia, že je potreba študovať," povedal riaditeľ školy Ľuboš Hasan. "Postupne niektorí sú prepustení z UVTOS, resp. aj zanechajú štúdium, ten kolektív sa stmeľuje, zmenšuje, takže v tom štvrtom ročníku je to maximálne konsolidované," doplnil triedny učiteľ Ľuboš Martinák. 

"Je to trieda veľmi kompaktná, trieda, v ktorej sa dobre pracuje, trieda, ktorá dokáže držať spolu, čo je veľmi dôležité a podstatné, a trieda, ktorá má skutočne adekvátne výsledky, takže je radosť v tejto triede učiť," povedal Ľuboš Hašan. "V súčasnosti máme ešte jednu strednú školu, je to stredná škola obchodu a služieb, kde sú 2 odbory, a to stolár a kuchár," informovala Soňa Valentovičová, ZVJS. 

Študenti majú komplexný študijný plán presne tak, ako aj ostatné stredné školy. Podľa neho si zvolia svoje maturitné predmety. Jedným z nich je aj 29-ročný Michal, ktorý sa teší na svoj nový začiatok. "Ja mám nemecký jazyk, slovenský jazyk, potom tam mám náboženstvo, občiansku náuku. Akurát po maturite môžem podať cez letné prázdniny podmienečné prepustenie, tresty žiadne nemám mám iba pochvaly, tak myslím, že by to mohlo vyjsť na prvýkrát," povedal odsúdený Michal. "Je vidieť na nich skutočne tú zmenu po stránke nie len intelektuálnej, ale aj ľudskej zrelosti, a zároveň aj tej sociálnej, spoločenskej," potvrdil Ľuboš Hašan. "Celkovo si myslím, že som aj ja tak podrástol, aj mňa tá trieda obohatila a je podľa mojich predstáv," dodal Ľuboš Martinák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy