Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kočner a Rusko poznajú svoj trest za falšovanie zmeniek, obaja dostali 19 rokov
Zdielať na

Kočner a Rusko poznajú svoj trest za falšovanie zmeniek, obaja dostali 19 rokov

Archívna reportáž

PEZINOK / V kauze falšovania miliónových zmeniek padol rozsudok. Marian Kočner aj Pavol Rusko sú podľa sudcu vinní. Dostali 19 rokov za mrežami s najvyšším stupňom stráženia. Obžalovaní Kočner a Rusko pri vynesení rozsudku neboli, požiadali, aby súd vyhlásil verdikt v ich neprítomnosti. Právny zástupca Marek Para ale po pojednávaní avizoval, že sa voči rozsudku odvolajú, čo znamená, že zatiaľ nie je právoplatný. Rohodovať by mal ešte Najvyšší súd SR.

Špecializovaný trestný súd po 25 pojednávacích dňoch, viac ako po pol roku, vyniesol rozsudok v prípade falšovania miliónových zmeniek. Predseda senátu súdu Emil Klemanič uznal Kočnera a Ruska vinnými. Potvrdil, že skutočne sfalšovali štyri zmenky. Súd im tak určil trest 19 rokov s maximalnym stupňom stráženia. Obžalovaní Kočner okrem toho dostal aj peňažný trest vo výške 10- tisíc eur. 

​Prokurátor Ján Šanta navrhoval pre obžalovaných trest 20 rokov vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. Okrem toho Kočnerovi aj peňažnú pokutu 300-tisíc eur. Zároveň advokát poškodenej strany - Markíza Daniel Lipšic, navrhoval pre Mariana Kočnera trest prepadnutia majetku.

"Dámy a páni, vyhrali sme bitku...," prihovoril sa po procese novinárom Ján Šanta:

​Senát súdu Špecializovaného trestného súdu sa "kauzou zmenky" zaoberal viac ako pol roka. Ide o jeden z najznámejších ekonomických káuz v histórii Slovenska. ​​Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v trestnej veci falšovania miliónových zmeniek obžalobu ešte v marci 2019. Kočner a Rusko tak majú na krku obžalobu z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. 

"Dnes je dobrý deň pre spravodlivosť na Slovensku," vyhlásil advokát Daniel Lipšic pred novinármi:

​Naopak právny zástupca Marek Para označil rozhodnutie súdu za subjektívne a nie objektívne:

Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera Vyplatiť ich mali práve Pavol Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia. Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi.  Práve v civilnom spore na Okresnom súde v Bratislave si mal Kočner cez, dnes už bývalú štátnú tajomníčku ministerstva spravodlivosti, Moniku Jankovskú vybaviť rozsudok. Markíza sa však odvolala.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy