Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kočnerovo komando utajene sledovali. TV JOJ získala dôkaz o tom, že ich aj tajne nahrávali
Zdielať na

Kočnerovo komando utajene sledovali. TV JOJ získala dôkaz o tom, že ich aj tajne nahrávali

BRATISLAVA / Skupinu, ktorá utajene sledovala novinárov pre Kočnera a nafotila aj novinára Jána Kuciaka, pri jej činnosti tiež monitorovali. Nie je isté, či bývalého špecialistu na sledovanie Slovenskej informačnej služby Miroslava Kriaka a jeho spoločníkov sledovala tajná služba, vojenské spravodajstvo alebo polícia. Faktom je, že sledovačku, ktorú na novinárov nasadil Kočnerov niekdajší priateľ Peter Tóth, fotografovali a TV JOJ získala dôkaz o tom, že ich aj tajne nahrávali.

Informáciu o tom priniesol denník SME. Keď Kočner dostal nápad kompromitovať nepohodlných novinárov, požiadal na zostavenie sledovacieho komanda jeho priateľa, exriaditeľa kontrarozviedky Petra Tótha. Ten oslovil špecialistu z tajnej služby Miroslava Kriaka, ktorý sledku zostavil. Portál SME zverejnil informáciu, že samotná polícia získala od anonymného zdroja záznam o Tóthových sledovačov, ktorých niekto pri utajenej činnosti skryto monitoruje. Nafotili ich aj ich autá, ktorými sledovanie vykonávali. Denník cituje zo sprievodného listu, ktorý prišiel polícii."Bližšie nestotožnené osoby vykonávali kontra sledovanie osôb Miroslava Kriaka a spol," konštatuje sa v liste. 

TV JOJ získala dôkaz o tom, že Kriaka aj Mlynarčíka naozaj počas práce pre Petra Tótha na sledovaní novinárov tiež sledovali. Sám Mlynarčík na procese v prípade vraždy Jána Kuciaka nedávno povedal súdu, že mali pocit, že sú tiež sledovaní. Kedže ale Kriak od Tótha mal informácie, že sledovanie vykonávajú pre štát, mysleli si, že ide o kontrolu zo strany tajnej služby, či naozaj pracujú na danej úlohe."Párkrát, keď sme boli všetci traja v meste, sme mali podozrenie, že niekto môže byť za nami, ale nikdy sme to podrobne neriešili," uviedol Mlynarčík. 

To, že boli muži, ktorí utajene sledovali novinárov pre Petra Tótha na základe objednávky Mariana Kočnera, utajene monitorovaní ďalšou skrytou skupinou, potvrdzuje aj zvuková nahrávka, ktorú získala TV JOJ. "A musím to urobiť. Nemám čas, ja som poodkladal toľko roboty, Tento rok fakt nemám čas," zaznieva hlas Miroslava Kriaka na nahrávke.

Uniknutá fotografia navyše zachytáva špecialistu Kriaka na stretnutí s vtedajším prvým viceprezidentom policajného zboru, zrejme v roku 2018. Podľa zdroja TV JOJ sa Kriak s Malíkom stretávali na raňajkách dvakrát týždenne, o čom taktiež mal vzniknúť operatívny záznam. "Kriakova skupina údajne získavala informácie, ktoré boli odovzdané premiérovi. Informácia bola v mesačnom predstihu, ako sa malo "niečo" stať, a preto boli veľmi vychválení," píše sa v zázname. 

O tom, že Kriaková skupina pri sledovaní novinárov pre Kočnerove potreby bola opatrná na prípadné sledovanie z inej strany, dostával hlásenia aj samotný Peter Tóth. Ten, keď sa pokúsili sledovať Daniela Lipšica, písal Kočnerovi, ako sa jeho sledka pod vedením Kriaka zbavila možného prezradenia. "Team čakal na Gambateho, ale nechodil. A náhodou zmerčili Beňu. Beňa si robil 40 minútovú trasu, ale neodkopal našich. Sú to páni," písal Tóth v uniknutej komunikácii z appikácie Threema. 

Ako vražda novinára Jána Kuciaka zmenila po dvoch rokoch od vraždy Slovensko:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy