Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Volebné miestnosti sa čoskoro otvoria. Takto sa mestá a obce pripravujú
Zdielať na

Volebné miestnosti sa čoskoro otvoria. Takto sa mestá a obce pripravujú

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Už túto sobotu od 7:00 sa otvoria volebné miestnosti po celom Slovensku. Mapovali sme situáciu v regiónoch.

Obec Makov

Prihraničná kysucká dedina Makov vždy počas volieb ožije, pretože tam cestujú voliť ľudia z Českej republiky. Ako tvrdí starosta Makova Martin Pavlík:  "Je dosť občanov, ktorí majú trvalý pobyt aj v Čechách aj na Slovensku a prídu do Makova voliť."

Pri minulých parlamentných voľbách sa k miestnym obyvateľom pridalo dvesto cezpoľných voličov. Predpokladajú, že aj v sobotu ich príde veľa a už teraz majú pre nich pripravenú volebnú miestnosť v sále kultúrneho domu.
"Stalo sa nám na jedných voľbách, že prišiel celý autobus rekreantov, ktorí si užívali dovolenku v Českej republike.", povedal Pavlík. Najčastejšie do Makova chodia voliť Slováci, ktorí pracujú v susednom Moravsko-sliezskom kraji. No neraz sem merajú cestu aj z oveľa vzdialenejších regiónov Česka.

​Vysoké Tatry

Tatranské územie napriek vysokej polohe a skalnatým terénom sa chystá na voľby po svojom. Okrsky vytvorili v Tatrach tak, aby nebola komisia ohrozená na živote. Žiadne krkolomné cesty to nie sú. Aj keď požiadavky voličov sú aj teraz rôzne. "Ozvali sa nám turisti, ktorí budú v čase volieb na Téryho chate, že  by chceli prenosnú volebnú schránku, načo sme samozrejme sme odpovedali, že to nie je možné," hovorí vedúca organizačného oddelenia mesta Anna Jurečková. V Tatrách majú napríklad aj volebnú miestnosť v liečebnom sanatóriu, tá je aj v rámci Vysokých Tatier najvyšśie položená.

Kúty

V Kútoch sa voľby riadia podľa špeciálneho harmonogramu a to harmonogramu príchodu a odchodu vlakov do Českej republiky. Práve odtiaľ totiž chodia do tejto slovenskej obce na Záhorí Slováci žijúci či študujúci z okolitých miest či Brna. Nebolo to inak ani počas minuloročných prezidentských volieb. "Predpokladáme, že také isté množstvo príde voliť sem do Kútov. Je to zhruba okolo 400 ľudí," komentuje starosta obce Kúty Branislav Vávra. 

Bratislava - Petržalka

Na najväčšom slovenskom sídlisku, v bratislavskej Petržalke, majú prípravu volieb podľa informácií TV JOJ na starosti traja ľudia. Teda rovnaký počet  ako v štyritisícových Kútoch, pritom voličov je tu niekoľkonásobne viac.Podľa hovorkyne mestskej časti Márie Halaškovej je v Petržalke 96 200 oprávnených voličov. Toto číslo nemusí byť konečné, keďže sem môžu zamieriť aj ľudia bývajúci neďaleko, za hranicami v Rakúsku. Ale aj tí, ktorí nemôžu voliť napríklad pre pracovné povinnosti v mieste trvalého bydliska. "Aktuálne sme presiahli hranicu 4 000 žiadostí o vydanie hlasovacích preukazov, samozrejme ten počet ešte bude stúpať. " Oproti predchádzajúcim parlamentným či prezidentským voľbám evidujú v bratislavskej Petržalke aj nárast žiadostí o voľbu zo zahraničia. Evidujú 1 549 žiadostí. Bratislavská mestská časť sa rozhodla myslieť aj na menej mobilných občanov a seniorov a to zabezpečením bezbariérových prístupov.

Všetko potrebné priebehu volieb sa dozviete z našej reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy