Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Desiatky stromov padli za obeť nelegálnemu výrubu. Obecný poslanec tvrdí, že to mal byť omyl
Zdielať na

Desiatky stromov padli za obeť nelegálnemu výrubu. Obecný poslanec tvrdí, že to mal byť omyl

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Spišskonovoveskú kriminálku opäť zamestnal rozsiahly nelegálny výrub. Za obeť padli desiatky stromov pri Nálepkove. Obecný poslanec, ktorý má za tým stáť, tvrdí, že celý výrub bol jeho veľký omyl.

Až 260 vyrúbaných drevín na jednom mieste narobilo obrovskú spoločenskú škodu. Toto nezažili ešte ani nálepkovskí lesníci. "Je to príklad nelegálnej ťažby. Prevažne vŕba, osika. To sú základné dreviny, ktoré sa tu nachádzajú. Bežne sa používajú ako palivové drevo. Alebo ako vláknina na papier," uviedol riaditeľ Michal Pronský. "Vo veci už koná spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ, ktorý túto vec preveruje ako podozrenie z trestného činu porušovania ochrany stromov a krov. Polícia disponuje aj informáciou o podozrivej osobe," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

Podozrivým má byť Nálepkovčan, ktorý sa dlhodobo venuje podnikaniu s drevom. Ján tvrdí, že nie je zodpovedný za celý výrub a ani len netušil, že ide o chránené územie. Vraj má od majiteľa povolenku. "Nebol som si vedomý, že som vošiel do iného pozemku. Bol som si vedomý, že nerobím nič zlé. Tam boli aj staré drevá alebo výruby. Keď som spôsobil škodu, chcem ju nahradiť a drevo poprípade vrátiť," povedal Ján Kalafus, obecný poslanec podozrivý z výrubu. "Páchateľovi tohto skutku hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody od dva do desať rokov, trestná sadzba však závisí od výšky spôsobenej škody," potvrdila Lenka Ivanová. "Časť tohto územia je chránené vtáčie územie," dodal Michal Pronský. 

Policajti obhliadali miesto činu štyri dni, asistovali im pri tom lesníci. Škodu ešte nevyčíslili, no časť nájdeného dreva zaistili. Zatiaľ podozrivý muž je zároveň poslancom obecného zastupiteľstva, hoci ho čin mrzí, môže prísť o funkciu. "Právoplatným obvinením mu padá mandát. Podľa nášho zákona nastupuje nový poslanec, ktorý je ďalší v poradí podľa výsledkov volieb," povedal Ondrej Klekner, starosta obce. 

Podľa prvotného odhadu lesníkov sa škoda môže v tomto prípade vyšplhať aj nad 24 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy