Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Splácanie hypoték by malo byť prehľadnejšie. NBS chystá zmeny
Zdielať na

Splácanie hypoték by malo byť prehľadnejšie. NBS chystá zmeny

BRATISLAVA / Keď si beriete úver pri nízkych úrokových sadzbách, ktoré momentálne v eurozóne kraľujú, máte pocit, že na konci dňa ešte zarobíte. Keď si však zrátate všetko - od poistenia, vedenia účtu a rôznych ďalších poplatkov, zistíte, že ste až tak nevyhrali, ale skôr naopak. Vznikajú potom rôzne naťahovačky, ktoré rieši súd. Aj ten má však z toho množstva čísiel často chaos. Toto všetko chce zmeniť Národná banka slovenska.

Aby ste z banky nakoniec s úverom neodchádzali prevelice smutní, tak tá centrálna si ide posvietiť na veľké lapajstvo. RPMN- viete vôbec, čo to je? Celý názov tejto sci-fi skratky znie - ročná percentuálna miera nákladov, a na túto by ste si pri braní úveru mali dávať pozor. Nie len na medové nízkoúrokové fúzy. "Teda na poistenie a na ďalšie poplatky, ktoré sú s úverom spojené," vyjadril sa riaditeľ odboru ochrany spotrebiteľov NBS Roman Fusek. "Ročná percentuálna miera je dosť zložitý pojem sám o sebe, ale zapamätajme si, že to je to číslo, ktorým môžeme porovnávať tie úvery navzájom," poznamenal Pavol Škriniar z Ekonomickej univerzity Bratislava. 

Postup výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov zatiaľ neupravovalo žiadne opatrenie. "Vznikajú stále spory, ako sa to má rátať. Tie spory vznikajú pred súdmi ale aj medzi nebankovými spoločnosťami a klientmi," ozrejmil Fusek. 

Tento stav chce banka bánk zmeniť. Pomôcť tomu má aj plánovaná kalkulačka, ktorá bude na stránke NBS. "Mala byť tak presná, aby dokázala za každých okolností vyrátať presne to RPMN," podotkol Fusek. Kalkulačka pomôže najmä ľuďom a sudcom. Zmene sa nebránia ale ani nami oslovené banky. 

"Aktuálne totiž ne je úplne jasné, ktoré náklady do toho majú patriť rovnako, ako definícia časových intervalov," vyjadrila sa hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková. Nejde o jednoduchú úlohu. Národná banka preto sebe aj ostatným dotknutým stranám dáva čas a novinka by mala začať platiť od polovice budúceho roka. Apropo aj teraz máte slušnú šancu platiť menej za úver, ak zistíte nezrovnalosti v RPMN a súd vám dá za pravdu.

"Ak je RPMN nesprávne, tak ten úver po súde končí ako zadarmo," dodal Fusek. 

Len sa to v súčasnosti ťažšie dokazuje a to chce národná banka zmeniť. Aby ste sa neprerátali a nepopálili, nezabúdajte, že ani ekonomike, ani vám sa nemusí dariť donekonečna, neberte si tak neprimerane vysoké úvery. Na toto už dlho upozorňuje aj národná banka. 

Pozrite si reportáž o mladomanželských pôžičkách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy