Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Konkurenčné školy delí len plot. Obe berú peniaze na tých istých žiakov
Zdielať na

Konkurenčné školy delí len plot. Obe berú peniaze na tých istých žiakov

TREBIŠOV / Do blízkosti rómskej osady v Trebišove sa presťahovala Súkromná odborná škola z iného okresu. V tej osade žije približne 6700 obyvateľov. Do novej školy údajne chodí aj časť žiakov, ktorí sa najprv prihlásili do inej školy, ktorá tam pôsobí dlhodobo. Obe ich tak majú vo svojej evidencii a poberajú na nich peniaze.

Informácie o duplicitnom financovaní priniesol ako prvý denník Korzár. Konkurenčné stredné školy sídlia vedľa seba a sú oddelené iba plotom. Žiaci tam prichádzajú pešo z rómskej osady, ktorá je ihneď za rohom. "My sme si istí a vedomí toho, že nič protizákonné sme neurobili a žiaci sú u nás v škole," uviedla Petra Kováčová, riaditeľka súkromnej odbornej strednej školy v Trebišove. "Niektorí chodia do školy, niektorí sa boli pýtať, aby sa mohli do školy vrátiť, ale z určitých dôvodov im to nebolo umožnené," dodal Slavomír Partila, riaditeľ cirkevnej strednej odbornej školy sv. Jozafáta, Trebišov. 

Problém sa týka približne 50 žiakov, za ktorých od septembra poberajú obe školy každý mesiac od štátu nemalé peniaze. Školská inšpekcia teraz všetky prípady jednotlivo analyzuje a kontroluje. "Naše pracovisko je malé, to znamená, že pre nás to nie je nejako významná časť a ani nás to nejako neohrozuje. Nám ide o princíp," povedal Slavomír Partila. "Idú z triedy do triedy a reálne skontrolujú žiakov, ktorí sú v škole," opísala postup Petra Kováčová.

Inšpekcia sa zaoberá nielen duplicitou žiakov, ale aj celým procesom prijímacieho konania. Presťahovanie súkromnej školy do Trebišova z iného okresu, totiž ministerstvo schválilo až na konci prázdnin. "Jeden pracovný deň pred začiatkom školského roka, ako táto škola mohla stihnúť celý proces prijímacieho konania," pýta sa Viera Kalmárová, hlavná školská inšpektorka. "K dnešnému dňu evidujeme 417 žiakov. Máme otvorené dvojročné učebné odbory," doplnila Petra Kováčová. 

Súkromná škola mala problém so zákonom už na svojom predchádzajúcom pôsobisku v Malčiciach. Inšpekcia tam opakovane našla závažné nedostatky a preto ju v roku 2018 navrhla zrušiť. Ministerstvo školstva to ale nezrealizovalo. "Bolo ukončené rozhodnutím ministerstva školstva o nevyradení, a to na základe preskúmania stavu a prijatia potrebných opatrení," informovala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa ministerstva školstva. "Je to v rozpore zo zákonom, to je viac ako jasné," dodala Viera Kalmárová. 

Bratislavská škola je zase v niečo iná. Učí svojich žiakov zachraňovať životy. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy