Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obyvatelia obce Poša žiadajú aj u nich vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre PCB látky. Tvrdia, že pre zamorenie zomierajú na rakovinu
Zdielať na

Obyvatelia obce Poša žiadajú aj u nich vyhlásiť mimoriadnu situáciu pre PCB látky. Tvrdia, že pre zamorenie zomierajú na rakovinu

VRANOV NAD TOPĽOU / Zomierame tu na rakovinu jeden po druhom, máme kontaminované studne aj polia- obyvatelia zamorenej oblasti vo Vranovskom okrese sa pýtajú, čo sa ešte musí stať, aby ich niekto vypočul. Aktuálne pre PCB látky v Chemku Strážske vyhlásili v tamojšom regióne mimoriadnu situáciu. Obec Pošu, ktorú podľa miestnych práve tieto nebezpečné látky zamorili, však vynechali.

"Môj otec zomrel na rakovinu hrubého čreva, moja mama na rakovinu na maternice, moja žena má nádor na maternici, načo mám ďalej čakať? Ďalej to už nejde," povedal Gabriel Kaňuch, nespokojný občan. Dva milióny kubických metrov- takéto množstvo toxických látok nachádza podľa slov starostu nachádza v odkalisku v Poši. Podľa miestnych vytekajú z odkaliska jedovaté látky už viac ako 20 rokov. Ľuďom nepomohli zatiaľ ani protesty, ani petície.

"S nami na odkalisku boli zatiaľ iba novinári. Ale aby tu prišiel niekto z ministerstva, alebo napríklad inšpekcia, o tom nemám vedomosť, ani nás neoslovili, ani tu s nami neboli," povedal Ján Fenčák, starosta obce Nižný Hrušov. 

V zamorenej oblasti žije viac ako 20 tisíc obyvateľov. Tí sú nahnevaní, že na tomto území mimoriadna situácia vyhlásená nebola. Nespokojní starostovia obcí už zaslali list premiérovi aj ministerke vnútra. Žiadajú zaradiť odkalisko Poša do procesu vyhlásenia mimoriadnej situácie v Chemku Strážske. "MV SR ani MŽP SR neplánuje v súčasnosti zaradiť odkalisko Poša pod režim mimoriadnej situácie. Navyše odkalisko má svojho prevádzkovateľa, ktorý musí sám urobiť opatrenia, ktoré vyžaduje zákon," píše sa v stanovisku ministerstva vnútra. 

Ministerstvo vnútra totiž nepovažuje za správne, aby sa na uzatváranie odkaliska používali verejné zdroje, keď profit z prevádzky má súkromná firma. "Situácia v Chemku Strážske, kde sú sudy s PCB látkami je úplne odlišná, nakoľko opatrenia na nápravu nemá kto vykonať, za sudy je možné len ťažko určiť niekomu zodpovednosť," informovalo ministerstvo vnútra. "Áno, sú to odlišné situácie, lebo tam boli nájdené sudy a tu na odkalisku je 2 milióny kubíkov toxického odpadu a odkalisko kontaminuje široké okolie celého regiónu," vyjadril sa starosta obce Poša Tadeáš Malý. 

Starosta Poše tiež upozorňuje na kontamináciu prostredia nielen PCB látkami, ale aj ďalšími nebezpečnými látkami, ako je napríklad arzén. Odkalisko je navyše verejne prístupne bez akéhokoľvek zabezpečenia. Geologický prieskum na tomto území začnú na jar tohto roka. "Ja si myslím, že kompetentní by mali prísť priamo na miesto. Mala by prísť aj ministerka vnútra pozrieť priamo to odkalisko, aby videli tú situáciu a pravdepodobne až toto by zmenilo ich názor," dodal obce Nižný Hrušov Fenčák. 

Pozrite si reportáž o situácií s PCB látkami

Súvisiace články

Najčítanejšie správy