Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípad záhadného úmrtia dvojmesačného chlapca: Polícia už vie, čo sa pod smrť novorodenca podpísalo
Zdielať na

Prípad záhadného úmrtia dvojmesačného chlapca: Polícia už vie, čo sa pod smrť novorodenca podpísalo

PALOTA / Dvojmesačného chlapčeka našla matka bez známok života. Aj keď susedia okamžite začali s oživovaním dieťatko nezachránili. O nešťastí v Palote vás TV JOJ informovala. Policajti už vedia, čo sa pod smrť novorodenca podpísalo. Pitva mala zodpovedať otázku, či išlo o cudzie zavinenie.

Dieťatku na pomoc okamžite privolali záchranárov. Ešte pred príchodom profesionálov mu prvú pomoc dávali susedia. Stalo sa to v obci Palota v slovensko-poľskom pohraničí. Dvojmesačného chlapčeka nedokázali zachrániť ani privolaní profesionáli. "U dieťaťa boli prítomné jasné známky smrti. Privolaný lekár musel konštatovať exitus," informovala hovorkyňa záchranárov Katarína Načiniaková. Policajti v tomto prípade začali trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.  

Nariadená pitva má zodpovedať otázku, či príčinou nešťastia bolo podchladenie, alebo išlo o syndróm náhleho úmrtia. Ten môže nastať aj vtedy, ak dieťa nejaví vážnejšie príznaky ochorenia. Úmrtie je neočakávané. "Večer ho matka uloží spať a dôjde k úmrtiu väčšinou po niekoľkých hodinách spánku," vysvetlila Tatiana Macková, primárka detského oddelenia Nemocnica Humenné. 

Pozor na spánok na bruchu

Na zástavu dýchania môže rodiča upozorniť tzv. monitor dychu. "U nás napríklad si ho môžu požičať na novorodeneckom oddelení, nastaviť na postieľku a ak k niečomu takému prichádza, monitory alarmujú," informovala ďalej primárka Tatiana Macková. 

Vtedy je potrebné hlavne zachovať pokoj a začať s laickou prvou pomocou. Viaceré faktory však riziko syndrómu náhleho úmrtia zvyšujú. Dieťa by napríklad nemalo spať na bruchu. "Treba ho uložiť na chrbátik, dieťa má spať vo svojej vlastnej postieľke, na tvrdom matraci, bez mäkkých hračiek, bez vankúšov. Dieťa nemá spať v posteli s rodičmi, kde sú vankúše, kde sú prikrývky," povedala Macková. 

V prípade obvinenie nepadlo 

Rizikovým faktorom je aj fajčenie matky. Policajti vyšetrovanie tohto prípadu uzavreli. Neobvinili nikoho. Stalo sa to, na čo žiaden rodič nechce ani len pomyslieť. "Vyšetrovanie nepreukázalo, že by k úmrtiu dieťaťa došlo cudzím zavinením," vyjadril sa policajný hovorca Igor Pavlik.  "Ak hovoríme o syndróme náhleho úmrtia, ide o jednu z najhrozivejších situácií v živote rodiny a musím čestne priznať, že aj v živote pediatra," uzavrela primárka Macková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy