Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prokurátor Šanta: Odsúdením Kočnera a Ruska sa to nekončí. Mimo lavicu obžalovaných poslal tvrdý odkaz
Zdielať na

Prokurátor Šanta: Odsúdením Kočnera a Ruska sa to nekončí. Mimo lavicu obžalovaných poslal tvrdý odkaz

BRATISLAVA / Po vyše polroku sa proces v kauze falšovania zmeniek za desiatky miliónov eur blíži ku koncu. Prokurátor Ján Šanta žiada pre Mariána Kočnera a Pavla Ruska maximálny možný trest - 20 rokov väzenia. Uviedol to vo svojej záverečnej reči, v ktorej bolo viacero odkazov nielen na lavicu obžalovaných.

"Absolútne profesionálne dno, cynizmus, chrapúnstvo. Stav, kedy peniaze zaslepia oči." Aj takéto slová predniesol prokurátor Špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo svojej záverečnej reči. Kočnerovi podľa neho pomáhali ľudia z najvyšších miest. "Vtedy nad ním žiarila ním predpokladaná bohorovnosť. Počnúc tak padlými osobami ako je Jankovská, už zabudnutý Trnka a podobne, že mu umožňujú páchať takéto rabovačky. Nech je mementom justície a budúceho spoločenského vývoja táto veta medzi nimi: "Tá nech robí, čo má, lebo skončí na Kuciaka." Absolútne profesionálne dno," pokračoval Šanta. 

Šanta na súde tiež tvrdil, že situácia v spoločnosti sa od roku 2016, kedy zmenky podľa obžaloby vznikli, radikálne zmenila. "Len dovtedy sa chodí pán Kočner po vodu z krčahu, kým sa ucho neutrhne, a to už sa utrhlo," poznamenal Šanta. "Bolo pomerne tesné, že sa im nepodarilo dokonať tento zločin. A nepodarilo sa im to aj kvôli tomu, že začal obžalovaný Kočner strácať svoj vplyv, svoje kontakty a svoje postavenie po vražde Jána a Martiny," reagoval advokát Daniel Lipšic. 

K záverečnej reči prokurátora. sa vyjadril aj Rusko. "Ja sa zdržím invektív, nechcem byť ako tí, ktorí sú so svojimi invektívami v situácii, že to je vlastne ich vizitka," uviedol obžalovaný Pavol Rusko. Súd je odročený na 27. februára, kedy by mohol padnúť definitívny verdikt. Prokurátor tvrdí, že prípadným odsúdením Kočnera a Ruska sa vec ešte nekončí. "Na každého príde, možno sa niektorí jednotlivci budú usmievať. Ale skôr či neskôr im úsmev stuhne," odkázal Šanta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy