Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na bratislavskom letisku rozoberajú nákladné lietadlo, ktoré havarovalo pred siedmimi rokmi
Zdielať na

Na bratislavskom letisku rozoberajú nákladné lietadlo, ktoré havarovalo pred siedmimi rokmi

BRATISLAVA / Lietadlo, ktoré pred siedmimi rokmi havarovalo na bratislavskom letisku, poputuje do šrotu. Pôvodným zámerom bolo, že z neho spravia špičkové školiace stredisko pre hasičov a záchranárov. Nacvičovať v ňom mali mimoriadne letecké situácie.

O zošrotovaní lietadla ako prvý informoval denník Sme. Lietadlo kuriérskej spoločnosti zosadalo na bratislavskom letisku, no skončilo sa to mimoriadnou udalosťou. Lietadlo bolo naložené časťami röntgenových prístrojov. Pilotovi sa pravdepodobne zlomil predný podvozok a zišiel z pristávacej dráhy. Rok po havárii odstavili lietadlo vedľa letiskovej plochy. Kompetentní ho chceli využiť pre výcvik. "Letisko robí všetko preto, aby lietadlo mohlo byť následné využívané na nácvik mimoriadnych situácií," uviedla bývalá hovorkyňa letiska Dana Madunická v roku 2013. 

Prešlo sedem rokov a s Airbusom s typovým označením s A300B4 sa nedialo vôbec nič. Pri pohľade na plochu sa už stalo neodmysliteľnou súčasťou letiskovej panorámy. Posun nastal v týchto dňoch, keď sa pri nefunkčnom lietadle objavili mechanizmy a robotníci, ktorí začali stroj po kúskoch rozoberať. "Rozhodli sme sa lietadlo vyradiť z majetku letiskovej spoločnosti a bude následne rozobraté a odstránené," uviedla hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. 

Dôvod je jednoduchý. Peniaze. Letisko ich nemá dostatok na prestavbu torza lietadla. Zo školiaceho strediska tak definitívne nebude nič. A o leteckom incidente budú hovoriť už iba záznamy v letových denníkoch. "Nie je možný ani jeho následný predaj, ani využitie na ďalšie obchodné alebo súkromné účely," dodala hovorkyňa letiska letiska. 

V piatok na bratislavskom letisku pristálo čínske lietadlo, ktoré naložilo humanitárnu pomoc. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy