Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Jozef sa chcel elektronicky objednať u lekára. V Prešove je v štátnom systéme zaregistrovaný len jeden
Zdielať na

Jozef sa chcel elektronicky objednať u lekára. V Prešove je v štátnom systéme zaregistrovaný len jeden

HUMENNÉ / 21. storočie na Slovensko ešte nedorazilo. To sú slová nespokojného Humenčana. Keď sa chcel na vyšetrenie objednať online cez štátny portál, zistil, že v celom Prešovskom kraji je to možné iba u jediného lekára. Mnohí lekári však fungujú tiež online - ale cez komerčné portály, ktoré si kúpili oveľa skôr ako s tým prišiel štát.

"Chcel som sa objednať elektronicky, zistil som, že ani jeden lekár z horného Zemplína nie je zaevidovaný," uviedol nespokojný pacient Jozef. "Služba e-objednanie je dobrovoľná a využíva osem poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Boris Chmel.

Reč je pritom o celom Slovensku. "Ostal som nemilo prekvapený, vôbec neviem, komu to slúži. Je to vlastne 21. storočie, len zdá sa, že k nám 21. storočie neprišlo," povedal nespokojný pacient. 

Štátny elektronický systém na online objednávanie pritom funguje už od začiatku minulého roka. Pacientom má umožniť bezplatne sa objednať na vyšetrenie či zákrok. Národné centrum zdravotníckych informácií vysvetľuje, že služba e-objednanie súvisela so spustením doplnkových ordinačných hodín. "Je na rozhodnutí lekárov a PZS, ako si manažujú svojich pacientov, či ich chcú alebo nechcú objednávať, túto možnosť majú aj cez službu e-objednanie, ale to či ju využívajú, je na báze dobrovoľnosti," povedal Boris Chmel.

Mnohí lekári na online objednávanie využívajú iné komerčné systémy, ktoré boli dostupné skôr ako ten štátny. Výsledkom je, že portálov na elektronické objednávanie je hneď niekoľko. A pre pacientov to znamená komplikácie. "Je nepochopiteľné, že takýchto portálov je oveľa viac. Ako sa má v tom pacient vyznať?" dodáva Jozef. 

Mnohí lekári mali komerčný systém na online objednávanie zakúpený oveľa skôr, ako prišiel štátny portál. "Ja som si jeden z nich vybral, s ním pracujem, o tom, že nejaký štátny existuje, počujem prvýkrát," povedal Milan Ivanco, predseda Subregionálnej lekárskej komory Humenné. Pán Jozef očakával, že práve štátny portál zastreší aj ostatné a pacient tak pohodlne všetkých lekárov nájde takpovediac pod jednou strechou. "E-objednanie nenahrádza existujúce objednávacie systémy," povedal Boris Chmel. "Ako sa má pacient zorientovať? Ako má vedieť, ktorý lekár je na ktorom portáli? Je to celé zmätočné. Ten štátny asi prišiel až po funuse," dodal nespokojný pacient.

Na Slovensku je ale aj problém s nedostatkom lekárov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy