Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strhnutá strecha, zranené dieťa a komplikácie na cestách. Orkán na Slovensku poriadne vyčíňal
Zdielať na

Strhnutá strecha, zranené dieťa a komplikácie na cestách. Orkán na Slovensku poriadne vyčíňal

SENICA / Víchrica Sabine včera vyčíňala aj na Záhorí. V Senici nevydržala silný nápor vetra strecha obytného domu. Obrovský kus plechovej konštrukcie spadol na zaparkované autá a zranil malé dieťa.

​Vietor v Senici bol mimoriadne zradný. Svojou najväčšou silou udrel iba na krátko, no stačilo to na to, aby sa stalo nešťastie. K zemi sa zrútila strecha jednej z mestských bytoviek.

Odtrhnutá strecha dopadla medzi dve bytovky, krížom cez cestu a oba chodníky. Obrovským šťastím bolo, že sa tadiaľ nikto neprechádzal. Silný vietor, ktorý sa prehnal Senicou odfúkol a strhol plechovú strechu bytového domu, ktorá sa s hrmotom zrútila na zaparkované autá. Jeden kus zasiahol aj okno na prízemí oproti stojacej bytovky. Zranil sa pri tom iba 10-mesačný chlapec, ktorý ležal na gauči a ktorého zasiahlo sklo z rozbitého okna. Dieťa najskôr ošetrili privolaní hasiči a následne ho sanitkou previezli do nemocnice, kde mu zašili tržnú ranu na čele. Našťastie, ďalšie zranenia chlapec neutrpel. 

"Keby sa tu niečo stane, že niekoho zabije, tak neviem, kto si to zoberie na zodpovednosť. Hovorila som aj s primátorom, všetci o tom vedeli, lebo sa to tu nestalo prvýkrát," uviedla obyvateľka sídliska. .

Strechu na tom istom bytovom dome, len v inej časti, strhol silný vietor aj pred dvomi rokmi. Ľudia hromžia na zle odvedenú prácu a údajne slabý materiál. Prípadom sa zaoberá aj polícia. "Spadla opäť, vedeli, že je výstraha tretieho stupňa, nič s tým nerobili, čakali, keby sa tu stalo, že niekoho zabije, tak neviem kto si to zoberie na zodpovednosť," potvrdila obyvateľka sídliska.

Na mieste TV JOJ zastihla aj primátora Senice. Na kameru sa ale odmietol vyjadriť. Problémovú strechu postavili ešte za jeho predchodcu. "Nám povedal, že mesto nám tú škodu uhradí, tak dúfam, že to, čo povedal, aj splní," dodala obyvateľka sídliska. 

To, či bude niekto za strhnutú strechu niesť zodpovednosť, už vyšetruje polícia. "Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," informovala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. 

Orkán Sabine, ktorý od nedele prechádza naprieč Európou, spôsobuje problémy aj na Orave. Vietor je tam taký silný, že vyvracia stromy. Jeden z nich pred Oravskou Lesnou spadol priamo na auto. Vodiča museli podľa informácií Elišky Prečovej záchranári previesť do nemocnice. Poriadne dulo aj na jednom z horských priechodov a priamo v Tvrdošíne.

Meteorológovia vydali výstrahy pred silným nárazovým vetrom pre takmer celé územie Slovenska. Druhý stupeň vyhlásili pre Trnavský, Bratislavský, Banskobystrický a Žilinský kraj. Na horách, najmä v Tatrách vietor dosahoval rýchlosti 110, a miestami aj 140 km/hodinu. V nížinách to bolo menej, zvyčajne okolo 80 km/hod. Do toho navyše na viacerých miestach aj snežilo alebo padali ľadové krúpky. Vietor neustane ani v noci a zajtra. Na horách môžu nárazy dosahovať opäť aj sto a viac-kilometrové rýchlosti.

Počasie neprialo ani motoristom na strednom Slovensku. Problémy hlásili rad radom všetky horské priechody. Niekde snežilo, inde bola poľadovica, v nižších polohách zas fúkal nebezpečne silný vietor:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy