Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Míting Kotlebovcov rozhádal opozíciu. Matovič tvrdí, že hrozia predčasné voľby či dokonca občianska vojna
Zdielať na

Míting Kotlebovcov rozhádal opozíciu. Matovič tvrdí, že hrozia predčasné voľby či dokonca občianska vojna

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Konflikt, ku ktorému došlo v piatok na mítingu Kotlebovcov a proti nim stojacim odporcom extrémizmu, rozhádal opozíciu. A do ohňa ešte prilial olej Igor Matovič. Už teraz tvrdí, že hrozia predčasné voľby a dokonca občianska vojna. Tým sa dostal do sporu nielen s Mariánom Kotlebom, ale aj s koalíciou PS-SPOLU.

"Toto je cesta do pekla, čo zvolil Truban, Beblavý, Kiska a Hlina. Ako hádzanie kameňov je dnes, čo bude za štyri týždne pred voľbami. Takže neprilievajme zbytočne olej do ohňa," povedal predseda OĽANO Igor Matovič. "Toto chcem absolútne odsúdiť. Toto nemôže byť forma akou chceme ešte posledný mesiac vládnuť, že sa nám tu budú hlušiť niektoré tábory na námestiach. To absolútne odmietam," vyjadril svoj názor premiér Peter Pellegrini.

Reč je pritom najmä o piatkovom predvolebnom mítingu prívržencov strany ĽSNS. Situácia sa krátko po ňom zvrhla a na kandidáta PS-SPOLU Pavla Sibylu zaútočil neznámy páchateľ. Vo veci už padlo trestné oznámenie. Marian Kotleba ale mítingy zrušiť nechce. "Účastníci našich mítingov sa absolútne nikdy nedopúšťali žiadneho násilia. Tie násilnosti vznikli až vtedy, keď programovo a účelovo začali tie mítingy napádať progresívci a kiskovci," povedal Kotleba.

Podľa Trubana ale občianska vojna rozhodne nehrozí. "Naši členovia to jednoznačne nerobia. My tam vždy chodíme slušne. My nemôžme za to, keď chuligáni alebo z druhej strany, ako to bolo v Trnave, našich ľudí. To boli ľudia, ktorí boli reálne agresívni. Mali po sebe bundy fašistické, nacistické," povedal predseda PS Michal Truban. "Pýtajte sa páchateľov a pýtajte sa polície, čo robí preto, aby obete neboli znova napadnuté," vyjadril sa predseda spolu Miroslav Beblavý.

Odkaz pre svojich prívržencov má aj Marián Kotleba."Aby sa nenechali vyprovokovať. My sme už upozornili pani ministerku Sakovú, zdvojnásobili sme usporiadateľskú službu. Nenechajme sa vtiahnuť do tejto pozície," vyhlásil predseda ĽSNS Marian Kotleba.

Na spoločný dialóg koalície PS-SPOLU a hnutia OĽANO to ale veľmi nevyzerá. Otázna je aj ich povolebná spolupráca. Vládne totiž medzi nimi napätie a skloňujú sa slová ako vydieranie. Zhodne však tvrdia, že sa po voľbách, ťahať za jeden povraz pokúsia. "Voda na mlyn a jednoducho Kiska, Truban, Beblavý a Hlina robia všetko preto, aby Kotleba vyhral voľby," myslí si Matovič. "Ak niekto povie, že budú predčasné voľby a nepôjde do vlády, ak nebudú splnené všetky jeho podmienky, tak áno to je vydieranie potenciálnych partnerov. Ale hlavne to nie je cesta pre Slovensko," povedal Beblavý.

Volebné priority OľaNO: Do výkonnej moci štátu vstúpia aj ľudia sami. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy