Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: V ZOO Bojnice nastalo desivé ticho. Zamestnanci nakrútili, ako to tam pre vtáčiu chrípku vyzerá
Zdielať na

VIDEO: V ZOO Bojnice nastalo desivé ticho. Zamestnanci nakrútili, ako to tam pre vtáčiu chrípku vyzerá

BOJNICE / Bojnická zoo nebola nikdy vo svojej histórii zatvorená ani na jeden deň. Všetko sa ale zmenilo pred štyrmi dňami, keď tu potvrdili výskyt vtáčej chrípky. Od tohto momentu zostal areál bez návštevníkov. Zamestnanci v teraz natočili zábery priamo zo zoo. Všade je desivé ticho.

Prvé zábery priamo z areálu bojnickej zoo potom, ako ju pred štyrmi dňami zatvorili. Za normálnych okolností je tu množstvo návštevníkov. Teraz všade vládne ticho. Kvôli vtáčej chrípke museli zoo zavrieť prvý krát v jej 65 ročnej histórii. Ošetrovatelia majú na sebe špeciálne obleky. Na miesta, kde sú schované vtáky sa dostane len málokto. "Mnohé miesta z samotnej zoo sú neprístupné aj pre samotných zamestnancov," vyjadril sa Jaroslav Slašťan, ZOO Bojnice. Ochrániť pred vtáčou chrípkou čo najviac zvierat. Toto je najdôležitejšia úloha ošetrovateľov v bojnickej zoo. Absolútnou prioritou je však zdravie zamestnancov. Tí sú po dennodenným dohľadom odborníkov.  

"Ochrana je dôležitá, lebo dokážu sa prenášať, tým je typický vírus chrípky a môžu sa preniesť aj na človeka," uviedol Jozef Kubík, primár pľúcneho oddelenia, Nemocnica Bojnice. "Do kontaktu s vtákmi prichádzajú stále tí istí, nestriedajú sa a veríme, že to dobre dopadne," poznamenal Slašťan zo ZOO Bojnice. Doteraz kvôli vtáčej chrípke prišli o 50 vtákov. Všetci si želajú, aby sa toto číslo už nezmenilo.  Veterinári výsledky posledných vzoriek ešte nemajú. Známe by mali byť v stredu. 

Lekári upozorňujú, že aj napriek dôkladným opatreniam ešte v zoo vyhraté nemajú. "Najčastejšie vírusy sa prenášajú kvapôčkovou infekciou, zvieratami, takéto počasie im nahráva," upozornil primár Kubík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy