Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SAD Zvolen prijala dohodu primátora Banskej Bystrice. Prímestské autobusy budú opäť jazdiť
Zdielať na

SAD Zvolen prijala dohodu primátora Banskej Bystrice. Prímestské autobusy budú opäť jazdiť

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Slovenská autobusová doprava Zvolen prijala dohodu Banskobystrického samosprávneho kraja. Od stredy by tak opäť mali jazdiť prímestské autobusy pre kraj. Aspoň do momentu, kým o platnosti dodatkov, ktoré sú problémom, právoplatne nerozhodne súd. Dopravca totiž avizoval, že po doručení rozhodnutia súdu sa voči nemu odvolajú, a v odvolaní poukážu na jednotlivé dôvody jeho nezákonnosti.

Rokovanie medzi vedením Banskobystrického samosprávneho kraja a spoločnosťou Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s., ktoré sa malo konať v stredu 29. januára, sa nakoniec neuskutoční. Vyplýva to z listu, ktorý vedenie dopravcu adresovalo predsedovi BBSK Jánovi Lunterovi. SAD Zvolen však po uhradení požadovaných podlžností od BBSK pristupuje na dohodu s predsedom župy zo soboty 25. januára.

Od stredy 29. januára tak bude SAD Zvolen jazdiť v zmysle zmluvy v znení dodatkov 1-9 a v plnom rozsahu. Znamená to, že sa obnoví prímestská autobusová doprava, obyvatelia tak budú môcť jazdiť bez obmedzení a obštrukcií zo strany dopravcu najmenej dovtedy, kým o platnosti dodatkov právoplatne nerozhodne súd. Dopravca totiž avizoval, že po doručení rozhodnutia súdu sa voči nemu odvolajú, a v odvolaní poukážu na jednotlivé dôvody jeho nezákonnosti. Spoločnosť v liste županovi zároveň deklaruje ochotu rokovať, ale bez predchádzajúcich predbežných a ultimatívnych podmienok. 

Dôvodom neúčasti na rokovaniach má byť podľa predsedu predstavenstva SAD Zvolen Adriána Polónyho rozhovor právneho zástupcu BBSK Andreja Leontieva uverejnený v pondelok 27. januára v elektronickej verzii Denníka N, v ktorom vymenoval tri scenáre riešenia tohto sporu. "Ústami klienta je jeho advokát. Odmietame rokovať pod nátlakom," uviedol pre agentúru SITA predseda predstavenstva s tým, že sa nebudú zúčastňovať politických hier vedenia BBSK. 

"Veríme, že dopravca akceptovaním tejto dohody naplní všetky jej ustanovenia, vrátane toho o nastavení korektnej komunikácie a zmluvných vzťahov medzi oboma partnermi v záujme bezproblémového zabezpečenia verejnej dopravy v Banskobystrickom kraji," povedal primátor Banskej Bystrice Ján Lunter.

Vedenie kraja sa s dopravcom sporí o nezákonné dodatky uzavreté ešte predchádzajúcim županom a zálohové platby. "V tej dobe to bolo najlepšie riešenie a schválili to všetci krajskí poslanci," povedal Marián Kotleba, poslanec BBSK.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy