Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Záhorí sú tisíce škandinávskych husí. Chránia chovatelia svoju hydinu pred vtáčou chrípkou?
Zdielať na

Na Záhorí sú tisíce škandinávskych husí. Chránia chovatelia svoju hydinu pred vtáčou chrípkou?

ZÁHORIE / Dva prípady v drobnochovoch a teraz bojnická ZOO. Na Slovensku máme problém s vtáčou chrípkou. Podľa veterinárov k nám vírus zrejme zavliekli sťahovavé vtáky. Na Záhorí sa teraz nachádzajú tisíce škandinávskych husí. TV JOJ zisťovala, či ľudia rešpektujú nariadenie veterinárov a svoju hydinu chránia pred voľne žijúcimi vtákmi.

Podľa veterinárov aj hydina v drobnochove by mala byť zabezpečená pred kontaktom s voľne žijúcimi vtákmi. Ústredný riaditeľ veterinárov nám potvrdil, že vírus, ktorý sa vyskytol na Slovenku pochádza z Ázie alebo z Afriky, odkiaľ prileteli divé vtáky. "Popri Dunaji, pri vodných plochách, sú neskutočne veľké kŕdle divých husí, divých kačíc a labutí, a práve táto vodná hydina je nakazená týmto vírusov," uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR.

V Adamove je momentálne 11-tisíc škandinávskych husí, ktoré za deň vyprodukujú okolo 4 tony trusu. Husi lietajú cez deň po celom Záhorí, a pasú sa na oziminách. Večer sa vracajú na Adamovské štrkoviská. Chovatelia napriek hrozbe vtáčej chrípky odmietajú zatvárať sliepky do kurína. "V tom kuríne nemôže byť toľko sliepok, to by pokapali aj bez vtáčej chrípky. Husi lietajú vysoko," vyjadril sa Alojz Gombár, obyvateľ mesta Gbely. "Tie siete nič neriešia lebo ten trus aj tak prepadne a tá choroba je v tom truse," dodal ďalší obyvateľ Dušan. 

​Veterinári potvrdili, že domáca hydina sa môže nakaziť aj trusom. "Ten trus je infekčný a môže nakaziť," potvrdil Jozef Bíreš. Chovatelia by mali dávať hydine iba vodu z vodovodu. "Tá povrchová voda už prirodzene môže byť nakazená a pokiaľ poskytne to domácej hydine nakazí aj touto cestou," dodal riaditeľ ŠVPS SR.

Ľudia si myslia, že v čase výskytu vtáčej chrípky by sa husi mali plašiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy