Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príbeh pilota Jozefa Kissa z Prešporka opäť ožíva. Výnimočný letec zachraňoval život aj nepriateľom
Zdielať na

Príbeh pilota Jozefa Kissa z Prešporka opäť ožíva. Výnimočný letec zachraňoval život aj nepriateľom

BRATISLAVA / Príbeh pilota Jozefa Kissa z Prešporka opäť ožíva vďaka odhaleniu pamätnej tabule. Poklonili sa jej nielen zástupcovia nášho rezortu obrany, ale aj z Maďarska, britskej ambasády, miestneho úradu a Ústavu pamäti národa. Jozef Kiss bol totiž veľmi výnimočný pilot.

Výnimočný príbeh, ktorý v učebniciach nenájdete. stíhací letec, ktorého si ctili nielen spolubojovníci, ale aj nepriatelia. Stodva rokov po svojej smrti v bratislavskej škole má svoju pamätnú tabuľu. 

Všade naokolo zúrila vojna, no tento stíhací letec si zachoval takú ľudskosť, že stíhacím rytierom ho nazýval ešte aj nepriateľ a to až tak, že v deň jeho pohrebu mu z oblohy zhodili veniec. "Na stuhách bolo vraj napísané, že posledný pozdrav nášmu statočnému nepriateľovi," uviedol Juraj Červenka, historik, autor knihy Letci z Prešporka. Bolo to niečo tak nevídané, že v prvom momente nikomu na pohrebe nenapadlo, prečo prilietava nepriateľský stroj. "Si mysleli, že ide o nálet. Smútoční hostia sa rozutekali do vinohradov a krytov. Až potom, keď letci zhodili balík, a ten neexplodoval, tak sa išli so strachom pozrieť, čo sa v ňom skrýva a boli veľmi prekvapení, keď tam zbadali pohrebný veniec," opísal udalosti. Juraj Červenka. 

Mal prezývku rytier oblohy a má to svoj dôvod. "Jozef Kiss sa naozaj snažil uchrániť život nepriateľského letca. Pokiaľ to bolo možné, prinútiť letca pristáť na Rakúsko-uhorskom území," objasnil historik. "Mal rešpekt u svojich priateľov aj nepriateľov. Lebo strieľal na lietadlá, nie na pilotov," doplnil aj Andrew Wells, veľvyslanec Spojeného kráľovstva. "Dosiahol 19 potvrdených zostrelov, v ktorých väčšinou prežil aspoň jeden z nepriateľskej posádky," dodal historik. 

Súčasný riaditeľ školy prečítal aj výstižnú poznámku z Kissovho denníka: "Dnes večer budem zaspávať šťastný. Porazil som nepriateľa a ničia smrť nevrhla smutný tieň na moje víťazstvo." 

Tento týždeň pribudla v Bratislave aj busta známej osobnosti srbského vynálezcu Teslu. Pamätných tabúľ v meste pribúda. V Bratislave o tom rozhoduje komisia a ročne sa takéto tabule počítajú v desiatkach. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy