Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
ZOO Bojnice zaviedla špeciálne opatrenia. Pre vtáčiu chrípku museli utratiť už niekoľko zvierat
Zdielať na

ZOO Bojnice zaviedla špeciálne opatrenia. Pre vtáčiu chrípku museli utratiť už niekoľko zvierat

Archívna reportáž

BOJNICE / Národná zoologická záhrada Bojnice už od 10. januára dodržiava prísne nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prievidza, vzhľadom na výskyt vtáčej chrípky na Slovensku. Informovalo o tom vedenie zoo, kde sa výskyt vtáčej chrípky potvrdil tento týždeň. Pre verejnosť tak až do odvolania uzatvorili brány a pristúpili už aj k ďalším špeciálnym opatreniam. Vedenie ZOO Bojnice vyhlásilo, že k žiadnym pochybeniam v nariadeniach neprišlo.

"Ubezpečujeme všetkých, že v Národnej zoo Bojnice v žiadnom prípade nedošlo k podceneniu situácie. Naopak, Národná zoo Bojnice prísne dodržiava nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prievidza, s ktorou spoločne koordinovala postup ihneď po prvom ohlásenom prípade vtáčej chrípky na Slovensku a prijala všetky odporúčané nariadenia RVPS Prievidza, čo môže RPVS Prievidza aj potvrdiť," informovala v stanovisku zoo. 

Prvý prípad vtáčej chrípky potvrdili v ZOO Bojnice v sobotu 25. januára. Pre TV JOJ to povedal riaditeľ Štátnej a veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Zvieratá okamžite začali izolovať, areál pre verejnosť až do odvolania uzavreli. Z dôvodu výskytu vtáčej chrípky uhynuli dve kačice. Už pri pitve bola diagnóza predpokladaná na prítomnosť vtáčej chrípky. Následne tak vedenie zoologickej záhrady prijalo špeciálne opatrenia. "Na území
Národnej zoo Bojnice platí sprísnený prevádzkový režim kvôli biologickej bezpečnosti chovu vtákov a z dôvodu ochrany pracovníkov prichádzajúcich s nimi do styku. Taktiež až do odvolania neprijíma Národná zoo Bojnice do rehabilitácie poranené jedince vtákov. Okrem toho je prísne zakázaný až do odvolania akýkoľvek presun zvierat do a tiež z Národnej zoo Bojnice," uviedla ďalej zoo. 

Zoo musela utratiť niektoré zvieratá 

Pokiaľ sa bude nákaza aj naďalej šíriť, zvieratá budú musieť utratiť, išlo by však aj o veľmi vzácne druhy vtáctva. "Momentálne sa analyzuje zdravotnícky stav senzitívnych zvierat v Zoologickej záhrade v Bojniciach. Vyskytli sa ďalšie prípady u vodnej hydiny, jedná sa o možno typické klinické príznaky charakteristické pre vtáčiu chrípku. Postupne zvieratá, u ktorých sa prejavujú tieto príznaky, sa postupne utrácajú. Dnes bolo utratených 6 zvierat, ktoré žili v sekcii so zvieratami, u ktorých príznaky vtáčej chrípky už boli potvrdené. Sleduje sa ďalej intenzívne zdravotný stav, aby sa choroba nepreniesla do sekcií ďalších zvierat, predovšetkým tých, ktoré sú pre zoo vzácne," vyjadril sa pre TV JOJ Jozef Bíreš riaditeľ Štátnej a veterinárnej a potravinovej správy. Ako sa ďalej vyjadril, pokiaľ si to budú podmienky vyžadovať, utratia aj ďalšie zvieratá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy