Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V bojnickej ZOO potvrdili vtáčiu chrípku. Pre verejnosť zatvorili jej brány
Zdielať na

V bojnickej ZOO potvrdili vtáčiu chrípku. Pre verejnosť zatvorili jej brány

Archívna reportáž

BOJNICE / V obľúbenej zoologickej záhrade v Bojniciach potvrdili epidémiu vtáčej chrípky. Pre TV JOJ to povedal riaditeľ Štátnej a veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Zvieratá momentálne izolujú, pokiaľ sa však nákaza bude šíriť, pristúpiť budú musieť k radikálnym opatreniam. Pre verejnosť je areál uzavretý.

Bojnícku zoologickú záhradu v piatok večer preventívne zatvorili pre verejnosť z dôvodu výskytu vtáčej chrípky. Uhynuli dve kačice. Už pri pitve bola diagnóza predpokladaná na prítomnosť vtáčej chrípky. "Ochorenie potvrdili. Takže nastáva karanténa, uzatváranie zvierať, robí sa analýza. Samotná zoologická záhrada nebude prístupná verejnosti. Je na prevádzkovateľovi, či bude schopný oddeliť vnímavé vtáky od tých nevnímavých a pravdepodobne tieto zvieratá, u ktorých bola potvrdená boli pri vchode," informoval pre TV JOJ Jozef Bíreš s tým, že uzatvorená bude najmenej 30 dní. 

Prípadom sa zaoberá Regionálna veterinárna a potravinová sprava v Pirevidzi. Zdrojom nákazy je podľa Bíreša migrujúce vtáctvo, predovšetkým kačice, husi a labute. "Pravdepodobne správca ZOO nevytvoril podmienky preto, aby zamedzil kontakt s týmto voľne žijúcim vtáctvom," dodal Bíreš.

Pokiaľ sa bude nákaza aj naďalej šíriť, zvieratá budú musieť utratiť, išlo by však aj o veľmi vzácne druhy vtáctva.

"Národná zoologická záhrada Bojnice je od dnes, teda 25. januára 2020, z prevádzkových dôvodov zatvorená. O dôvodoch nebudeme zatiaľ poskytovať bližšie informácie," povedal hovorca ZOO Jaroslav Slašťan.  

V najvyššej pohotovosti sú aj tunajší sokoliari ani do ich areálu sa nedostanete. "My máme okolo 50 jedincov," uviedol Jozef Tomík z centra sokoliarov. Od ZOO sú vzdialení iba pár metrov. Aj v ich areáli platia prísne opatrenia.

Pozrite si reportáž o šíriacej sa vtáčej chrípke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy