Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nie všetko, čo autodopravcovia žiadajú, sa dá hneď splniť. Zmenu cestnej dane bude riešiť až nová vláda
Zdielať na

Nie všetko, čo autodopravcovia žiadajú, sa dá hneď splniť. Zmenu cestnej dane bude riešiť až nová vláda

BRATISLAVA / Dve ministerstvá ani za viac ako dva týždne nenašli kompromis so všetkými autodopravcami. Stále hrozí blokáda hraníc. Problém je aj v tom, že nie všetko čo dopravcovia chcú - vie táto vláda aj reálne splniť. Zmenu cestnej dane totiž schvaľuje parlament.

Štrajk autodopravcov začal 7. januára po dlhých 10. rokoch. UNAS ako aj ČESMAD sa zhodli, že slovenskí autodopravcovia nie sú konkurencieschopní. Cestná daň na polovicu a pozastavenie mýta. To boli pôvodné požiadavky. Dnes – po viac ako dvoch týždňoch sa rokuje hlavne o zľavách na mýtnom a dohodu už potvrdil väčší zväz – ČESMAD. Aj to s podmienkou.

"Očakávame, že budú naše dohody prijaté aj do legislatívnych rámcov," hovorí prezident ČESMAD-u Pavol Jančovič. A práve to je kľúčové – vláda totiž môže rozhodnúť len o zľavách na mýtnom. "Plánujeme predložiť na rokovanie vlády zmenu nariadenia. Nariadenie vlády už nepodlieha schváleniu parlamentom," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Minister dopravy chce zmeny vyplývajúce z dohody s CESMAD-om predostrieť vláde najbližšie dni. V prípade zníženia daní je situácia oveľa komplikovanejšia. Prípadnú dohodu s dopravcami by totiž museli odklepnúť v parlamente. Išlo by o novelu zákona.

"Nepredpokladá sa, že by do konca volebného obdobia bola ešte nejaká ďalšia schôdza," dodal riaditeľ odboru komunikácie kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. 

Na to upozorňuje dopravcov aj premiér. Akákoľvek dohoda na daniach by po voľbách nemusela platiť. "V oblasti dane z motorových vozidiel sa teraz vyhrážať štrajkom, je opäť len účelová záležitosť, pretože táto vláda môže pripraviť legislatívny návrh, ale definitívne znenie musí posvätiť vláda nova" vysvetľuje premiér Peter Pellegrini. 

Únia autodopravcov Slovenska ostáva aj naďalej v pohotovostnom štrajku. Rezort financií, ako aj dopravy potrebuje čas do utorka. A to je aj deň, kedy si ich opäť na úrad vlády predvolá priemiér Peter Pellegrini.

"Zatiaľ to prepočítavajú. My budeme teraz v nedeľu mať stretnutie dopravcov, hlavne koordinátorov. Tam sa dohodneme na ďalších postupoch," uviedol podpredseda UNAS-u Stanislav Skala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy