Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Megaproces v prípade vraždy Kuciaka (5.deň): Kolegovia Jána vypovedali, ako komunikoval s Kočnerom, Para hodnotí ich výpovede za zaujaté
Zdielať na

Megaproces v prípade vraždy Kuciaka (5.deň): Kolegovia Jána vypovedali, ako komunikoval s Kočnerom, Para hodnotí ich výpovede za zaujaté

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku vypočul novinárov z redakcie, v ktorej pôsobil zavraždený Ján Kuciak. Päť z nich pred súdom hovorilo o prípadoch, na ktorých Ján Kuciak pracoval ako člen redakčného tímu. Podľa žurnalistov sa Ján Kuciak dostal do ohrozenia práve článkami o Kočnerovom podnikaní. Pre poškodených bola ich výpoveď veľmi významná.

Výpovede novinárov, ktorí zdieľali spoločnú redakciu s Jánom Kuciakom začal ich šéfredaktor. "Keď o tom hovorím, tak sa mi veľa vecí vynára spätne. Konfrontujem sám so sebou, že či sme urobili všetko, čo sa dalo. Takže pre mňa bolo podstatné, aby som nezamlčal nič, čo by mohlo v konečnom dôsledku pomôcť usvedčiť páchateľov," vyjadril sa šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. 

Senátu postupne opisovali, ako Ján Kuciak hľadal v podnikaní Mariana Kočnera dôkazy o podozrivých kšeftoch s DPH napríklad pri pochybných prevodoch majetku na Donovaloch. Novinár písal aj o prípade golfového areálu v Báči, v ktorom polícia rozbehla trestné stíhanie. "Vedel odhaľovať mnohé ekonomické aktivity Mariana Kočnera, ktoré on zjavne nechcel, aby boli verejne známe, zostali skryté. Možno, aby boli skryté aj pred policajnými vyšetrovateľmi," pokračoval kolega Jána Kuciaka, novinár Ján Petrovič. 

Kuciak našiel aj ihlu v kope sena

V redakcii vedeli, že čím ďalej sa ich kolega prehrabáva vo verejne dostupných databázach, tým viac vidí do Kočnerovho podozrivého podnikania. Podľa nich rozumel účtovným aj obchodným transakciám, preto vedel zistiť, že za zahraničnými schránkovými firmami nakoniec opäť stojí ako majiteľ samotný Kočner. Práve pre kauzu Donovaly sa dostal Ján Kuciaka s Kočnerom do zásadného konfliktu aj počas tlačovky, ktorú zvolal, a na ktorej ho novinár konfrontoval s vlastnými zisteniami. "Proste on vtedy pochopil, že Ján Kuciak mu odkryje úplne všetko, nájde ihlu v kope sena. A že nájde aj to, čo Kočner zabudol, že má poschovávané," vyjadril sa novinár a kolega Kuciaka Marek Vagovič. 

​Ján Kuciak podľa kolegov pokračoval v preverovaní podozrení na Kočnerove podnikanie aj po telefonáte, v ktorom mu Kočner hrozil, že začne naňho hľadať špinu. Cez rodinu, priateľov aj známych. Kočner novinára podozrieval, že píše o ňom píše na objednávku. 

M.K.: Začnem sa venovať špeciálne vám, vašej osobe, vašej matke, otcovi a vašim súrodencom.

J.K.: Viete, ktor zaťahuje do takýchto sporov rodinu? 

Mal Kočner strach?

Podľa nich Kočner cítil strach, lebo na zistenia žurnalistu o podozrivých kšeftov museli reagovať vyšetrovacie orgány aj daňové úrady. "On proste keď sa do niečoho zakusol, tak písal o tom dovtedy, kým neodkryl úplne všetko," poznamenal Vagovič. Svedkovia preto v osobe Mariana Kočnera vidia obžalovaného, ktorý mal motív na vraždu Jána Kuciaka.

Končerova obhajoba výpovede novinárov hodnotí ako zaujaté. "Keď vnímam určité relácie alebo určité statusy tých ľudí, ktorí tu boli vypovedať a sú namierené voči klientovi, je tam už jasne on interpretovaný ako páchateľ, tak jasné, že to bude mať vplyv na hodnotenie tej výpovede," povedal obhajca Kočnera Marek Para. 

Naopak, podľa advokátov poškodených rodičov Jána a Martiny, došlo k významnému posunu. Svedkovia dokreslili pohnútky objednávateľov na spáchanie vraždy. "Si myslím, že dôkazná situácia, ktorá je v obžalobe sa zosilňuje takmer každým dňom. AJ voči objednávateľovi skutku," vyjadril sa advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy