Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odborníci na Slovensku sa vtáčej chrípky neboja. Bezpečnosť by ale nemali podceňovať ani drobnochovatelia
Zdielať na

Odborníci na Slovensku sa vtáčej chrípky neboja. Bezpečnosť by ale nemali podceňovať ani drobnochovatelia

BRATISLAVA / V posledných týždňoch sa vo viacerých krajinách strednej Európy opäť objavila vtáčia chrípka, ale podľa Únie hydinárov Slovenska sa konzumácie mäsa hlavne z našich slovenských fariem obávať nemusíme. Máme totiž jedny z najprísnejších kontrol v Európe. Napriek tomu by bezpečnosť mali posilniť aj drobnochovatelia.

"Mäso hydinové, vyrobené od slovenských farmárov možno považovať za najbezpečnejšie," vyjadril sa riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Je to hlavne preto, že na Slovensku máme jedny z najprísnejších opatrení, aby sa zamädzilo šíreniu akejkoľvek nákazy medzi hydinou. "Sme jediná krajina strednej Európy, ktorá v ostatných rokoch nemala problémy s vtáčou chrípkou vo veľkochovoch," povedal riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.

"Na druhej strane pre veľkochovateľov je obrovským rizikom voľne žijúce a voľne žijúca hydina. Zvlášť tie záhumienkové chovy, kde z času na čas dôjde k nejakému prevaleniu, nejakému úhynu," skonštatoval veterinárny lekár Jozef Kalus.

Pre vtáčiu chrípku sú opatrní aj drobnochovatelia. "Častejšie ich sledujem zatiaľ sa nemenia, ani správanie, ale ich nepúšťam ani von," povedala chovateľka hydiny Miriam Solárová.  Manželia z Vrábeľ vymysleli domáci chov tak, že kurín vybavili modernými technológiami. Hydinu 24 hodín monitorujú kamery, vo vnútri majú aj vyhrievanie, ale i špeciálne dvere. Majitelia, nemajú problém ani potom, čo sa objavila vtáčia chrípka, konzumovať vajíčka z ich chovu, nakoľko nič na hydine nespozorovali. Veria, že vajcia sú úplne iné ako tie z obchodov.

Ak vás zaujíma odkiaľ mäso, ktoré kupujete pochádza, dajte si pozor na označenie. Pretože rovnaká etiketa, ešte neznamená aj rovnakú krajinu pôvodu. "Možno trochu menšie balenie ale je to v pulte za tú istú cenu, je to balenie, ktoré je na presne váženú hmotnosť. Takže rovnaká cena, rovnaké označenie z hornej etikety. Spotrebiteľ v dobrom vedomí, že si kupuje slovenskú hydinu, tak vlastne môže pozrieť jeden obal a siahnuť po druhom. Keď si ale otočí etiketu na druhú stranu, tak vlastne tam sa dozvie presný pôvod," uviedol riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.

Vtáčia chrípka pribúda. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy